
Hogyan neveljünk almafát magról: egy részletes útmutató
A magok begyűjtése és előkészítése
Az almafa nevelésének első és talán legizgalmasabb lépése a megfelelő magok beszerzése. Bár bármelyik bolti alma magja megteszi, a legjobb eredményt általában a helyi, organikus vagy régi, tájfajta almákból származó magokkal érhetjük el. Ezek a fák már alkalmazkodtak a helyi klímához, és a magjaik nagyobb eséllyel lesznek életképesek. Válasszunk egy érett, egészséges almát. Miután elfogyasztottuk a gyümölcsöt, óvatosan szedjük ki a magokat a magházból, ügyelve arra, hogy ne sérüljenek meg. Egy almában általában 5-10 mag található.
A kinyert magokat alaposan meg kell tisztítani. A rajtuk maradt gyümölcshús darabkák penészedést okozhatnak a későbbi fázisokban. Tegyük a magokat egy szűrőbe, és folyó víz alatt óvatosan dörzsöljük le róluk a maradékokat. A tisztítás után terítsük szét őket egy papírtörlőn, és hagyjuk őket néhány órán át szobahőmérsékleten száradni. Fontos, hogy ne száradjanak ki teljesen, csupán a felületük legyen száraz tapintású.
A hidegkezelés, avagy a sztratifikáció folyamata
Az almamagoknak természetes körülmények között át kell esniük egy hideg, nedves időszakon – a télen –, mielőtt tavasszal kicsíráznának. Ezt a folyamatot nevezzük sztratifikációnak, és mesterségesen is előidézhetjük. Enélkül a lépés nélkül a magok „alvó” állapotban maradnak, és nem indulnak növekedésnek. A sztratifikáció lényegében a természetes téli körülmények szimulálása.
Ehhez a folyamathoz nedves közegre van szükség. A legelterjedtebb módszer, ha egy nedves papírtörlőt vagy egy kis tőzegmohát használunk. A lényeg, hogy a közeg nedves legyen, de ne tocsogjon a vízben. A túlzott nedvesség rothadáshoz vezethet. A folyamat általában 60-90 napig tart, ami alatt a magoknak folyamatosan hidegben kell lenniük.
A sztratifikáció lépésről lépésre
- Előkészületek: Vegyünk egy darab papírtörlőt, és nedvesítsük be, majd nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. Alternatívaként használhatunk egy maréknyi tőzegmohát, amit szintén benedvesítünk és kinyomkodunk.
- Magok elhelyezése: Helyezzük az előkészített almamagokat a nedves papírtörlő egyik felére, majd hajtsuk rá a másik felét. Ha tőzegmohát használunk, egyszerűen keverjük el benne a magokat.
- Csomagolás: Tegyük a nedves papírtörlőt vagy tőzegmohát a magokkal együtt egy visszazárható műanyag zacskóba vagy egy kis műanyag dobozba. A zacskót ne zárjuk le teljesen légmentesen, hagyjunk egy kis rést a szellőzéshez, hogy megelőzzük a penészedést.
- Hűtés: Helyezzük a csomagot a hűtőszekrénybe. A zöldséges rekesz ideális erre a célra, mivel a hőmérséklet itt általában stabilan 1-4 °C között van. Időnként, 1-2 hetente ellenőrizzük a magokat, hogy a közeg elég nedves-e, és nincs-e jele penésznek. Ha szükséges, permetezzünk rá egy kis vizet.
A csíráztatás és az első ültetés
Körülbelül 2-3 hónap elteltével a magok elkezdenek csírázni a hűtőben. Ezt onnan vesszük észre, hogy egy apró, fehér gyökérke bújik elő belőlük. Amikor a gyökerek már néhány milliméter hosszúak, elérkezett az idő az ültetésre. Ne várjunk túl sokáig, mert a hosszú, törékeny gyökerek könnyen megsérülhetnek.
Készítsünk elő kisebb cserepeket (kb. 10-15 cm átmérőjű) jó vízelvezetésű virágfölddel. A palántaföld és egy kevés perlit keveréke tökéletes választás. Töltsük meg a cserepeket a földkeverékkel, majd óvatosan helyezzünk el egy-egy kicsírázott magot minden cserépbe, körülbelül 1-2 cm mélyre. A gyökeret mindig lefelé irányítsuk. Finoman takarjuk be földdel, és enyhén öntözzük meg, hogy a talaj a mag körül nedves legyen.
A fiatal magonc gondozása
A cserépbe ültetett magoncoknak sok gondoskodásra van szükségük az első hónapokban. A megfelelő körülmények biztosítása kulcsfontosságú a túlélésükhöz és a megerősödésükhöz.
Fény és öntözés
Helyezzük a cserepeket egy napos ablakpárkányra, ahol legalább napi 6-8 óra közvetlen napfény éri őket. A déli fekvésű ablak a legideálisabb. A talajt tartsuk folyamatosan enyhén nyirkosan, de soha ne álljon alatta a víz. A túlöntözés a gyökerek rothadásához vezethet, ami a leggyakoribb hiba a magoncok nevelése során. Öntözés előtt mindig ellenőrizzük a talaj felső rétegét: ha száraznak érezzük, itt az ideje locsolni.
Átültetés nagyobb cserépbe
Ahogy a kis almafa növekszik és több levélpárt fejleszt, a gyökérzete is egyre jobban kitölti a cserepet. Amikor a növény eléri a 15-20 cm-es magasságot, vagy ha a gyökerek már kibukkannak a cserép alján lévő lyukakon, ideje átültetni egy nagyobb edénybe. Válasszunk egy körülbelül kétszer akkora cserepet, mint az előző volt. Az átültetés során legyünk nagyon óvatosak, hogy a gyökérlabdát egyben, sérülésmentesen emeljük ki és helyezzük az új cserépbe.
Kiültetés a szabadba és a hosszú távú teendők
Az almafa magoncot általában 1-2 éves korában lehet kiültetni a végleges helyére a kertbe. A kiültetés legjobb időpontja a tavasz, az utolsó fagyok elmúltával. A facsemetét előtte „edzeni” kell. Ez azt jelenti, hogy néhány héten keresztül naponta egyre több időre kivisszük a szabadba, hogy fokozatosan hozzászokjon a kinti körülményekhez: a napfényhez, a szélhez és a hőmérséklet-ingadozáshoz.
Válasszunk a kertben egy napos, szélvédett helyet, ahol a talaj jó vízelvezetésű. Az ültetőgödör legyen kétszer olyan széles és mély, mint a cserép, amiben a fa volt. Helyezzük a fát a gödörbe, töltsük fel földdel, majd alaposan öntözzük be. A fiatal fa körüli talajt érdemes mulccsal takarni, hogy megőrizze a nedvességet és visszaszorítsa a gyomokat. A magról nevelt almafának általában 7-10 évre van szüksége, mire termőre fordul.
Egy fontos tudnivaló: milyen alma terem majd?
Fontos tisztában lenni azzal, hogy a magról nevelt almafák nem lesznek azonosak a „szülő” gyümölccsel. Az almafajtákat oltással szaporítják, hogy garantálják a fajtaazonosságot. A magból kelt fa egy teljesen új, egyedi genetikai kombinációt hordoz, ami egyfajta „genetikai lottó”. Lehetséges, hogy a termése finom lesz, de az is előfordulhat, hogy apró, savanyú almákat hoz majd. Éppen ezért a magról nevelés inkább egy izgalmas kísérlet és egy hosszútávú kertészeti projekt, mintsem a kedvenc almafajtánk biztos reprodukálásának módja. A folyamat maga és egy saját fa felnevelésének öröme azonban minden fáradozást megér.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!