
A joghurt nagyon fontos táplálék. Tápanyaga révén a beiktatása a fogyókúrázók, a gyerekek, az idősek az étrendjében nagyon fontos.Az egészen friss joghurt enyhíti a székrekedést, az egy-két napos magas savtartalmú pedig jó szolgálatot tesz a hasmenés megállításában.Joghurt elkészítése otthon nagyon egyszerű. Előnye a boltival szemben, hogy kedvünkre, saját ízlésünk szerint ízesíthetjük, és mindig van otthon friss joghurtunk. Váratlan vendég esetén szép poharakba, kelyhekbe tálalva garantáltan sikerünk lesz.A házi joghurt készítése:Egy liter tejet felforralunk, és kb. 45 fokra lehűtjük. Ezután következik a tej beoltása. Ehhez vehetünk joghurtot vagy kefirt. Amennyiben kefirt használunk a beoltáshoz az általunk készített joghurt kevésbé lesz savanyú, mintha joghurttal készült volna. A beoltáshoz használt anyagot mindig kóstoljuk meg, mert majd elkészült joghurt is hasonló ízű lesz. Akkor lesz jó a joghurtunk, ha hozzá nem túl öreg, de legalább egy napos anyagot teszünk.A langyosra hűlt tejbe beleteszünk 1 dl joghurtot vagy kefirt és átöntjük egy megfelelő nagyságú edénybe. Ez az edény akkora legyen, hogy maradjon hely a később hozzáadandó az ízesítőknek, és gyümölcsöknek is.Amennyiben lehetséges az joghurtos edényt kb. 45 fokon tartsuk, és 2-3 óra múlva már fogyasztható is. Az érlelendő joghurtot langyos sütőbe is tehetjük (a lángot zárjuk el, vagy a sütőt kapcsoljuk ki), így biztosítani tudjuk a 45 fokos hőmérsékletet.A beoltott langyos tejet termoszba is érlelhetjük. A termosz kiválóan tárolja a hőt.Amint „megérett” a joghurt összekeverhetjük az ízesítőkkel és a gyümölcsökkel, és lefedve hagyjuk kihűlni.A kihűlt joghurtot hűtőszekrénybe tároljuk, itt 2-3 napig is eláll.Tálaláskor a joghurtot mindig jó hidegen kínáljuk.
Kapcsolódó fórumok:
- melasz készítése házilag
- fóliasátor készítése
- boszorkányorr készítése
- konyak készítése házilag
- boszorkányorr készítés
- nyúlönetető készítése
- pókháló készítése fonalból
- szélcsengő készítése házilag
- macskafül készítése
- fóliasátor készítése házilag
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!