
A kakaó Európába 500 évvel ezelőtt érkezett. A dél -amerikai Amazonas és Orinoko folyók árterében honos. Magával a kakaóval és a belőle készült csokoládéval már Kolumbusz is találkozott, de élettani hatását Hermán Cortés ismerte fel. Az 1519-es években hozta el Afrika partjaihoz. Beszámolt arról is, hogy katonai harci kedve, fizikai állóképessége megnőtt a kakaóital fogyasztása után. Azt viszont már csak kevesekkel ismertette, hogy a bennszülöttek afrodiziákumként is használják a gyümölcsöt. A XVI. századi Spanyolországban pont ez a tulajdonsága terjedt el a királyi udvarban. Ezzel is elmélyítve az egzotikus újdonság körül kialakult misztikumot.Alapvetően három fajtáját ismerünk. A Criollo, amelyet a kakaók királyának neveznek.Ez a zamatos, kesernyés, egyben lágy kakaóbab nagyon érzékeny, kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben, és a szélsőséges időjárást sem tűri. Ezért csak Közép Amerika egyes részein terem meg.A világ kakaóbab termését a Forestero fajta adja 85%. Ez ellenállóbb fajta, de messze nem olyan zamatos mint a Criollo.A harmadik fajta a fent említett két fajta hibridje a Trinitario.Ez a változatos ízvilágával, zamatos fajta jól eltalált pörköléssel inkább hasonlít„nemesebb felmenőjére” a Criollóra.Ma már ezt a fajtát elsősorban Afrikában termesztik 68%, általunk fogyasztott csokoládék alapanyaga is innen származik.Élettani hatásait ma már tudjuk, hogy a kakaó több mint 300-féle vegyületet tartalmaz. Jelentős a magnézium, a foszfor, réz- és káliumtartalma, továbbá számos vitamin is megtalálható benne.A, B1, B2, B6, B12, D és E-vitamin tartalma jótékony hatással van a szervezetre.Talán kevésbé ismert, hogy a kakaóbabból készült csokoládé élelmi-rost- tartalma szintén számottevő, a teljes tömeg 15-20 5-a is lehet.A teobrominnak és a koffeinnek ugyanakkor élénkítő, mentális aktivitást serkentő hatása van, a legfrissebb kutatások pedig kimutatták, hogy a kakaóbab polifenol-származékot és flavonoidokat is tartalmaznak, mely vegyületek erősen antioxidáns hatásúak.Ezen tulajdonságai miatt a növény különösen hatékony eszköze lehet a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rák megelőzésében.Sokunkat a kakaóban jelen lévő fenil-etilamin vonz, egy az amfetaminhoz hasonló, a népnyelvben csak szerelemhormonnak vagy örömhormonnak is nevezett kémiai anyag.A fogyasztók nagy többsége nem a tudományos megközelítést tartja szem előtt, mikor egy minőségi csokoládét a szájába véve élvezi az élvezi a lágy, mégis markáns kakaóízt.Ma már létezik előírás a csokoládék kakaó-szárazanyagának minimális tartalmára, de a kakaóvajarány nincs szabályozva.Pedig ez az arány sok esetben fontosabb, mint az ősztartalom mértéke.A kakaóvaj mennyiségének minimálisan 30%-nak kell lennie a teljes kakaóanyag-tartalom (hagyományos nevén kakaótartalom) belül.Ma már többen pörkölünk hazánkban is kakaóbabot. Sok próbálkozás után megtalálva az ideális időt és hőfokot, csodálatos ízharmónia hozható létre.Hasonlóan a borokhoz, markánsan elkülöníthető a különböző fajtájú, más és más termőterületről származó kakaóbabok íze.Mint minden élvezeti cikknél, a kakaónál (s s belőle készült csokoládénál) is fontos az örök szabály: csak kiváló minőségű terméket fogyasszuk mértékkel.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!