
Ezek a kekszek sokkal egészségesebbek, mint amiket a boltban lehetne megvenni, és persze finomabbak is. A liszt részben magokkal vannak helyettesítve, így több jó szénhidrátot tartalmaznak. Cukor is kevesebb van bennük, mint a legtöbb receptben, de helyettesíthető édesítőszerrel is. Viszont ha így teszünk, vigyázzunk arra, hogy abból kevesebb kell, kb. 11 dkg. Viszont ha a lisztet teljes kiörlésűre cseréljük, akkor túl nehézzé válhat a tészta. Maximum a liszt felét helyettesíthejük teljes kiörlésűvel.
A lentebb leírt keksz készítési módszert másmilyen kekszeknél is alkalmazhatjuk. Gyorsabb és egyszerűbb mint nyújtani a tésztát.12 dkg átszitált búzaliszt12 dkg mag mix finomra darálva:4 dkg mandula4 dkg dió4 dkg török mogyoró1 sütőpor4 vaníliás cukor1 csipet só1 tojás15 dkg cukor15 dkg margarin½ dl tej (kb., nem szabad egyszerre bele önteni)4- 5 kávéskanál kakaó10 dkg darabolt étcsoki, vagy nugát csokimandula és/vagy török mogyoró darabok
A sütőt jól felforrósítjuk.
Először összerakjuk a száraz anyagokat és elkeverjük. A tojást jó előbb egy külön edénybe verni, csak utána beleönteni. A margarin és a tej hozzáadása után összedolgozzuk a tésztát. A csokit összevágjuk, nem reszeljük, és ekkor adjuk a tésztához. Ügyeljünk arra, hogy a csokoládé a tésztában egyenletesen fellelhető legyen. Konyharuhával letakarva 30 percre a hűtőben pihentetjük.
A tésztát kidolgozása után a elosztjuk felébe, deszkán nyújtófa méretűre és alakúra hengergetjük. 1 ½ – 2 cm-es darabokra szeljük lisztbe mártott késsel. Tenyérrel lelapítjuk. A tepsibe bele tesszük, hagyunk helyet köztük (a normál gáz sütőbe való tepsiben a keskenyebb oldalán 4 sor, a szélesben 5 sor lesz). Mogyorót vagy mandulát teszünk a tetejére, ami így szépen meg fog sülni. Lehetőleg héj nélkülit használjunk.MINDÖSSZE 10 percig sütjük. Jól fel fog jönni.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!