
Milyen az igazi finomság? A finomság szóról sokunknak nagyszüleink jutnak eszünkbe, hogy mennyi sok ínycsiklandó ételt kaptunk tőlük, milyen jól is tudtak főzni, sütni. Rengeteg praktikát, csalafintaságot a mai fiatalok már nem is ismernek, sok recept a fiók porában landol sajnos, eltűnnek az idő homályában. De itt van három recept, hogy maradjon valami az utókor számára.Kezdésnek itt van egy isteni finom rétes recept.
Hozzávalók:– 1 kg liszt– 1 tojás– zsír– mák vagy túró ízesítésként
Elkészítés:6 púpozott evőkanál lisztből, 1 tojásból, diónyi zsírból, sós-ecetes langyos vízből rétestésztát készítünk. Bőven lisztezett táblán kinyújtjuk. 7 kanál olvasztott zsírban 7 csapott kanál lisztet elkeverünk. A kinyújtott tésztára rákenjük és felsodorjuk, 4 felé vágjuk, majd a 4 darab tésztát újból kinyújtjuk, egyenként megtöltjük töltelékkel, például mákkal vagy túróval. Zsírral megkenjük, összesodorjuk őket, és ropogósra, halványpirosra megsütjük.
Jöjjön egy kevésbé ismert recept, egyszerű étel, mégis nagyon finom. A neve zsemlés galuska.Hozzávalók:– liszt, tojás, víz vagy szóda a nokedlitésztához– kevéske só– hordós káposzta
Alapja sima nokedlitészta, lágyra készítve. Ebbe keverünk kevés olajon megpirított zsemlekockákat. Azzal együtt szaggatjuk ki kanál segítségével forró, lobogó sós vízbe. Mikor feljönnek a víz felszínére, készen vannak. Egy másik edényben, igazi, házi hordós káposztát, esetleg, ha nagyon savanyú, kinyomva, vagy hideg vízzel kimosva, olajon megpirítunk. Erre szűrjük le a zsemlés galuskát. Szükség esetén sózzuk-borsozzuk. Finom, és tápláló étek, ínyenceknek.
Végül egy kis ötlet, tanács a végére azoknak, akik unják már a hagyományos nokedlit: Süssünk meg kb. 3-4 tojást olajon, sózzuk, borsozzuk, vágjunk rá petrezselyemzöldet. Mikor már majdnem teljesen megsült, úgymond rántotta-állagúra, szűrjünk rá megfőtt nokedlit, és süssük együtt tovább. Egy bögre igazi házi tejjel, vagy tejfölös fejes salátával igazi könnyű ebéd.
Kapcsolódó fórumok:
- nagymama idézeteket
- nagymama finom süteményei újság
- nagymama finom süteményei
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!