Retro ízélmények: a piskóta csokiöntettel

Minden menzás gyerek kedvence ma is a kakaós szószban úszó piskótakocka, amiből repetát csak nagyon különleges esetben osztanak a könyörtelen konyhás nénik…A piskótának sokféle fajtáját ismerjük, a gyönyörű sárga, szinte habszerűtől a fullasztóan szárazig. De amit a menzán osztanak, nyögvenyelős és mégis olvad a szájban, köszönhetően a csokit sose látott, bőséges öntetnek.Aki szeretné meglepni magát vagy családját egy kis nosztalgikus ízélménnyel, bátran álljon neki ennek a laktató édességnek!

A piskótához 8 tojás különválasztott sárgáját keverjünk habosra 40 dkg cukorral, majd öntsük fel óvatosan meleg tejjel. 40 dkg Liszthez keverjünk egy csomag sütőport, és keverjük ezt össze a cukros tojássárgájával. Aki szereti, beáztatott mazsolával teheti gazdagabbá a tésztát. A 8 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan forgassuk össze a lisztes keverékkel. A tésztát kivajazott-kilisztezett vagy inkább sütőpapírral bélelt tepsiben, ami körülbelül 25×38 cm-es, forró sütőbe toljuk, majd 25-30 percig, tűpróbáig sütjük. Ne ijedjünk meg, a piskótánk jó méretes lesz! De így legalább elég lesz a családnak, bátran kaphat repetát, aki kér…

Míg sül a tészta, készítsük el a csokiöntetet, ami elengedhetetlen tartozék. A menzán elég fakó öntetet kaptunk, de ha igazi finomságra vágyunk, készítsük csokoládéval. Ehhez a piskótamennyiséghez legalább 1,2 liter tejből főzzünk csokis pudingot, amibe törjünk bele és olvasszunk fel egy tábla étcsokoládét.

A kihűlt piskótát vágjuk nagyobb kockákra, és öntsük nyakon a meleg csokiöntettel. Tálaljuk mély tányérban, hogy jó sok öntet férjen mellé, és már kanalazhatjuk is gyerekkorunk egyik kedvenc édességét!

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!