A muffinok egyre jobban elterjedtek. Ezeket a kis sütiket édes, vagy sós formában is elkészíthetjük, legtöbbnek egyszerű a receptje, és nem is kell sok hozzávalót megvásárolnunk. Ez egy alap sós-fajta muffin, amit bármikor egy háromnegyed óra alatt összedobhatunk. Remek nassolni való, vagy akár reggeli is lehet.
Hozzávalók:
- 5dkg húsos füstölt szalonna
- 15 dkg reszelt sajt
- 25 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szalakáli
- 2 tojás
- 10 dkg vaj
- 2,5 dl kefir
- só, bors
Elkészítés:
A szalonnát apróra vágjuk, vagy felkockázzuk. Füstölt húsos szalonna helyett tehetünk bele császárszalonnát is. A szalonnát ezután megpirítjuk, nem kell alá semmi, mert úgy is lesz egy kis zsírja. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szalakálival, egy kevés sóval, és borssal. Eközben a sajtot lereszeljük, a tojásokat pedig külön – külön felverjük (azért kell külön, mert ha egybe tesszük, és az egyik romlott, akkor mindegyiket kidobhatjuk). Beledolgozzuk a vajat, a kefirt, és hozzáadjuk a lisztes –szalakális – sütőporos keveréket. Végül beletesszük a keverékbe a szalonnát, és a sajtot is. A muffinos sütőformát kibéleljük sütőpapírral, vagy muffinos papírral. Szétosztjuk benne a masszát, úgy, hogy mindegyik formának a háromnegyedéig legyen benne tészta. Ezután 35- 40 percig sütjük, közepes lángon. Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjunk bele egy fogpiszkálót, vagy egy hústűt, és nézzük meg, ráragad e a tészta. Ha nem, akkor még hagyjuk bent egy kis ideig.
A tetejére reszelhetünk sajtot is, és ha szeretjük, készíthetünk hozzá szószt, vagy mártást is.