Talán nincs is olyan magyar háztartás, ahol ne lenne megtalálható a római tál. Azonban kevesen használják a húsok sütésén kívül másra. Pedig a római tálban ízletes sütemények és ropogós tésztafélék is süthetőek. Íme egy ínycsiklandozó recept, ami finomabb, mintha tepsiben készítenénk el.
Hozzávalók 4 személyre
- 5 dkg vaj
- 1 darab fahéj
- 50 dkg sárgabarack
- kevés reszelt citromhéj
- 8 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg mandula
- 1,3 dl langyos tej
- 3 evőkanál porcukor
- só
A megmosott, kimagozott barackokat félbevágjuk. Friss sárgabarack helyett használhatunk 30 dkg aszalt barackot is, ezt a felhasználás előtt áztassuk be, majd alaposan csepegtessük le. A fahéjjal, reszelt citromhéjjal és 3 dkg cukorral elkeverjük a gyümölcsöt, és a beáztatott római tálban pihentetjük. Eközben a lisztet egy csipetnyi sóval egy tálba szitáljuk. Az élesztőt a maradék cukorral elkeverjük a langyos tejben, és a felolvasztott vajjal együtt a lisztre öntjük. A masszát összekeverjük, 5 percig dagasztjuk, majd 30 percig meleg helyen kelesztjük. Közben a sárgabarackot 200 fokon lefedve elősütjük, majd kivesszük a sütőből.
Ha megkelt a tészta, még egyszer átgyúrjuk. A diónál kicsit nagyobb golyókat formázunk belőle, és ezeket egymás mellé a sárgabarackokra helyezzük. Amikor elfogyott a tészta, megszórjuk a tetejét az apróra vagdalt mandulával. Lefedve 200 fokon 30 percig sütjük. Ekkor megszórjuk porcukorral, majd visszatoljuk a sütőbe, hogy 250 fokon 2-3 perc alatt a cukor a sütemény tetejére karamellizálódjon.