Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 13 dkg margarin
- 6 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
- Késhegynyi sütőpor
Ezekből tésztát (ez könnyű linzer tészta) gyúrunk, deszkán kinyújtjuk és a 29 cm átmérőjű kikent, zsemlemorzsával beszórt (az egészet kell, az oldalát is, nemcsak az alját) gyümölcstorta formámba rakjuk. Villával megszurkáljuk és a jó meleg sütőben kb. 10 p-ig sütjük, utána kivesszük.
Töltelék:
- ½ kg félzsíros túró (a legjobb az arany papíros, ¼ kg-os kiszerelésben árult Sole túró, de jó más is persze)
- 1 tojás + a tésztánál megmaradt 2 tojás fehérje
- 1 vaníliás pudingpor
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
- 3 dkg vaj v. margarin
- mazsola (nem kell, ha valaki nem szereti)
- 2 cs. Vaníliás cukor
A fenti hozzávalókat jó alaposan keverjük össze, öntsük a tésztára és tegyük vissza a sütőbe. Ha a teteje elkezd itt-ott barnulni, akkor jó a sütemény. Max. 25 p a sütési idő gázsütővel.
Ha kész, kivesszük és először a formában hagyva hagyjuk kicsit hűlni, konyharuhával letakarjuk és annak tetejére nylont vagy alufóliát terítünkk. Azt időnként forgatjuk, hogy a nedvesség elpárologjon. Mire legközelebb megfordítjuk, megszárad a vizes oldal. Még langyosan tálra tesszük. Hogy ne törjön szét, a trükk a következő: Ahogy le van takarva a fent leírt módon, egy nagyméretű fonott lábas-alátétet teszünkk rá és az egészet megfordítuk, a deszkára tesszük. A sütőformát könnyedén le lehet róla így venni. A tálat, amire tenni akarjuk, rá borítjuk, a lábas-alátét alá nyúlunk, majd megfordítjuk. SOHA nem tartjuk betakaratlanul, csak ha már langyos, tiszta, száraz konyharuhára cseréljük a nedveset és ugyanúgy hagyunk rajta nylontvagy fóliát is. Így napokig friss marad, nem szárad ki és nem kell hűtőbe tenni (kivéve, ha 30 fokos meleg van )
Fogyasztáskor a tetejére tejszínhabot is lehet tenni. Megmelegítve, vanília fagyival is nagyon finom.