Mi tehet az éhes vegán, ha pizzára vágyik, de egyetlen közeli pizzériában sem kap a kedvére valót? Bátran álljon neki otthon sütni, hisz rövid idő alatt az ízlésének megfelelő pizzát készíthet.
Hozzávalók két nagy pizzához:
- A tésztához: 50 dkg liszt
- 1dl olívaolaj
- kevés só
- víz
- A szószhoz: 2dl paradicsomlé
- 2 doboz sűrített konzervparadicsom
- 2-3 apróra vágott paradicsom
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma
- pár evőkanál olívaolaj
- fűszerek tetszés szerint
Először állítsuk össze a paradicsomos szószt: alaposan keverjük el a hozzávalókat, és hagyjuk állni. A feltétnek való zöldségeket vágjuk karikára. Ez lehet bármi: hagyma, paprika, kukorica, gomba, brokkoli, bab, de egyszerre 2-3 zöldségnél ne használjunk többet. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze annyi vízzel, hogy egynemű és jól formálható legyen. Osszuk kétfelé, és mindkét darabot nyújtsuk ki fél centisre, majd helyezzük a tepsibe. A széleket kicsit hajtsuk fel a tepsi oldala felé. Ezután már önthetjük is rá a szószt, és megpakolhatjuk a feltétekkel. 20-25 perc alatt készre sül.
Ha az olvadó sajt íze és látványa is hiányzik, készíthetünk vegán sajtszószt is. 2-3 marék kukoricát turmixoljunk össze 1 fej durván felvágott vöröshagymával, 2-3 gerezd fokhagymával, olívaolajjal, citromlével, egy csipet sóval és szerecsendióval és3-4 evőkanál sörélesztőpehellyel. A már kész pizzára öntsük rá a turmixot, és toljuk vissza a sütőbe további 10 percre, míg meg nem pirul a szósz.