Kezdőlap / Állatok / Halak / A Sávos békagéb és az Érdes nagyfejűgéb

A Sávos békagéb és az Érdes nagyfejűgéb

Sávos békagéb Benthophiloides brauneri
Jegyei: teste nyújtott, feje nagy és széles (11/2-szer olyan széles, mint magas). Szájnyílása széles, kissé rézsútos állású; orra hegyes, ajkai keskenyek, alsó állkapcsa enyhén előreáll, állán nincsenek bajuszszálak. Nagy szemei ferdén felfelé irányulnak. Faroknyele oldalról gyengén lapított, rövid, magas (a testmagasság fele). Az ívásra kész állatoknak nincsenek pikkelyei; a fiatalok oldalán foltokban aprófésűs pikkelyek vannak igen hosszú tüskékkel (gyakran hosszabbak, mint a pikkelyek keresztmetszete). Két éppen csak különvált hátúszója közül az első 6 tüskés sugárral, a második 1 tüskés és 11-13 lágy sugárral; farok alatti úszója 1 tüskés és 9-11 lágy sugárral; hasúszói a végbélnyílásig érnek. Színezete: háta és oldala barnás, hasa fehér. Hátán 2 sötétbarna keresztsáv (az első, illetve a második hátúszó hátulsó fele alatt). Arcoldalán 2 sötétbarna, ferde sáv látszik. Homloka és tarkója sötétbarna; a hát eleje zegzugos barna foltokkal. Testhossza: 4-5 cm, max. 6 cm. Élőhelye: rendszerint sekély brakkvizek és partközeli édesvizek a Fekete-tenger nyugati és északi felén; a Kaszpi-tenger partvidéke.
Életmódja: szaporodásbiológiája csak nagyon kevéssé ismert; valószínűleg brakkvízben ívik, a sekélyebb parti részeken. Tápláléka: gyűrűsférgek (Nereis fajok), apró rákok, árvaszúnyoglárvák.

Érdes nagyfejűgéb Benthophilus granulosus
Jegyei: teste a békalárvára emlékeztet, bunkó alakú, nagyon széles, erősen lapított fejjel (fejprofilja egyenes, csaknem vízszintes). Szájnyílása széles, a szemközép alá ér; orra tömpe, ajkai vastagok; alsó állkapcsa előrenyúlik, egy rövid, a bajuszszálhoz hasonló bőrlebennyel. Szemei nagyok, rézsút felfelé irányulnak, a homlokprofil felett előreállóak. Fejét és testét sűrűn borítják az apró csontos kinövések, bütykök. Orrán és hastájékán, a fiataloknál a fej alsó részén is, rövid tüskék ülnek. Két különálló hátúszója közül az első 3-5 (többnyire 34) tüskés sugárral, a második 1 tüskés és 5-9 (többnyire 8-9) lágy sugárral; farok alatti úszója 1 tüskés és 6-8 (többnyire 78) lágy sugárral. Mellúszói rövidek, nem érnek el a második hátúszó kezdetéig; hasúszói a farok alatti úszóig érnek. Színezete: a világosszürkétől a világosbarnáig; hasoldala sárgás, rózsaszínű csillogással. Hátán 2 sötétbarna, görbült keresztsáv (egyik az első, a másik a második hátúszó alatt) látható. A farokúszó tövén sötétbarna folt van. Szemétől az elő-kopoltyúfedő pereméig széles, sötét szalag húzódik. Hátúszói, farokúszója és mellúszói apró, sötétbarna pontsorokkal. Testhossza: 3-4 cm, max. 5,6 cm.
Élőhelye: a Kaszpi-tenger parti vize. Életmódja: szaporodásbiológiája nem ismert. Tápláléka: férgek, rákok.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás