A mikotoxikológiai esetek rohamos növekedése összefüggésbe hozható az intenzív növénytermesztés és az üzemi állattartás elterjedésével. Általánosan megállapíthatjuk, hogy hazánk éghajlata rendkívül kedvez a penészgombák elszaporodásának. A növénytermesztésben a penészgombák évről évre növekvő szaporodása együtt jár a hosszú tenyészidejű fajták elterjedésével, a termesztett gabonafélék ellenálló képességének hiányával, a monokultúrák térhódításával, a sűrű sor- és tőtávolsággal, a nagyadagú nitrogéntartalmú műtrágyázással, a szűk szárító- és raktározókapacitással, a válogatás elmaradásával, a betakarítás szervezetlenségével, a fertőzött hulladékok (kukoricaszár, szalma, lucerna) alászántásával.
A penészgombákkal fertőzött takarmány kártétele gyakorlatilag a toxikózisból eredő szubklinikai és klinikailag jelentkező veszteségen mérhető le. A veszteség rendszerint egy-egy gazdaságra, termelési környezetre, rendszerre vagy tájegységre korlátozva jelentkezik. Ennek oka, hogy a penészesedés függ az agrotechnikai eljárásoktól és a takarmány ellenálló képességétől. A növénytermesztés feladata és felelőssége azért is rendkívül jelentős, mert munkásságuk a gazdasági tevékenységen kívül fontos közegészségügyi és állat-egészségügyi következményekkel járhat. Egyes szerzők közlése szerint a nyugati államokban élő emberek karcinómáinak 90%-át kémiai anyagok okozzák, s ezek 80%-a természetes eredetű.
A természetes eredetű rákkeltő anyagok potenciális forrásai a növényekben elszaporodó penészgombák.
Címkékállatok álom betegség etetés istállók juh lovak marha tenyészet
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hogyan válasszunk háziállatot?
Nagyon fontos, hogy ha háziállatot szeretnénk tartani, jól gondoljuk meg, és csak olyat válasszunk, amelyik …