Állat-egészségügyi szempontból aggályos és kedvezőtlen, ha a keveréktakarmányt vagy az állatok napi takarmányadagját nem megfelelően állítják össze, jóllehet a takarmány összetétele kifogástalan. Ugyancsak kedvezőtlen az etetési technológiától, az etetés módjától való eltérés, még kifogástalan minőségű takarmány esetén is.
A takarmánykeverő üzemek higiéniai védelmét az állattartó telepekéhez hasonlóan szükséges megoldani. Rendkívül fontos a jármű és személyi forgalom, a takarmányalapanyag-, valamint a göngyölegszállítás alkalmával a megfelelő tisztaság, fertőtlenítés (szükség szerint), a fertőzésre gyanús takarmány-alapanyag, illetve zsákok elkülönítése, továbbá hőkezeléses ártalmatlanítása.
Az állatok betegségét nem csupán külső kóroki tényezők okozhatják, hanem azok kialakulásában belső okok is közreműködhetnek.
Ezeknek a sorában célszerű megemlíteni a következő szempontokat; az alkat (konstitució), az erőnléti állapot (kondíció), a hajlamosság (diszpozíció) és az alkalmazkodás (akklimatizáció), amelyek az állattartás külső körülményeivel együtt határozzák meg az állatok egészségi állapotát, a szervezet fejlődését, növekedését, szaporodását, termékeinek (hús, tej, gyapjú, tojás) előállítását.
Az alkat (konstitúció)
A gyakorlatban tapasztalható az a jelenség, hogy a csoportosan tartott állatok (állatfajon, -fajtán és koron belül is) a környezet változásaira eltérően reagálnak, ami megmutatkozhat az egészséges szervezet fennmaradásában, továbbá teljesítménycsökkenésben, klinikai tüneteket jelző megbetegedésben. Mindezek hátterében a szervezetek alkati különbözősége áll. Az alkat a szervezet alakbeli és működésbeli tulajdonságainak összessége, amit öröklött és szerzett tulajdonságok alakítanak ki.
Címkékállatok álom betegség etetés istállók juh lovak marha tenyészet
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hogyan válasszunk háziállatot?
Nagyon fontos, hogy ha háziállatot szeretnénk tartani, jól gondoljuk meg, és csak olyat válasszunk, amelyik …