Napjainkban kb. 300 goitrogén anyagot ismerünk. Elsődlegesen a keresztesvirágúak (repce, káposzta, karfiol, kelbimbó stb.) és a pillangósok (szójabab, földimogyoró) családjában fordulnak elő. A goitrogének nagy többsége tioamidés anilincsoportot tartalmazó glikozid. A tioglikozidok önmagukban hatástalanok, enzimes hidrolízis során azonban a goitrogén anyag (tiocianát, izotiocianát stb.) szabadul fel belőlük. Az utóbbi biológiailag aktív vegyületek már gátolják a pajzsmirigy jódfelvételét. Következményként csökken a tiroxintermelés, a pajzsmirigy elégtelen működésére visszavezethető anyagcserezavar, majd golyvaképződés lép fel. A goitrogén hatást a növény hőkezelésével megszüntetni, a takarmány jódtartalmának növelésével megelőzni nem lehet, célszerű az alacsony tioglikozid-tartalmú növények választása.
Proteázinhibitorok.
Ebbe a csoportba tartoznak azok az anyagok, amelyek képesek a fehérjék emészthetőségét, metabolikus hasznosulását, a nitrogéntartalmú anyagok katabolizmusát csökkenti. A proteázok aktivitását gátló faktorok a növényvilágban széles körben megtalálhatók. Mennyiségük a fejlődés és növekedés során változik, általában arányos a növények fehérjetartalmával.
Valószínűleg a raktározott fehérje lebontását akadályozzák. Vannak olyan proteázinhibitorok, amelyek egyes rovarfélék növekedését gátolják, így a rovarok támadásával szemben bizonyos védelmet nyújtanak, míg mások a rovarok emésztőszervében a proteázokat gátolják.
A proteázinhibitorok nagy mennyiségben és széles körben találhatók a pillangósok családjában a magban, a levélben és a gyökérben egyaránt.
Címkékállatok álom betegség etetés istállók juh lovak marha tenyészet
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hogyan válasszunk háziállatot?
Nagyon fontos, hogy ha háziállatot szeretnénk tartani, jól gondoljuk meg, és csak olyat válasszunk, amelyik …