Szapogeninből és cukormolekulából álló glukozidok. Kémiai struktúrájuk alapján lehetnek szteroidok és triterpének. A cukormentes triterpéneket szapotoxinnak nevezzük (p1. a konkolymag aglukonja). A szaponinok több mint 400 olyan növényben megtalálhatók, amelyek táplálkozásra és takarmányozásra alkalmasak. A legnagyobb szaponintartalmú növények: lucerna, lóhere, szójabab, cukorrépa, saláta, takarmányrépa stb. Funkciójuk a növényekben: szénhidrátraktár, baktericid hatás, védekezés a kártevő rovarok és baktériumok ellen stb. Mennyiségük harmat és esőzés után többszörösen megnő, egyes takarmánykészítési eljárásokban (VEPEX, szárított lucernalevél) feldúsul, szénaszárítás során a növényben minimálisra csökken. A silózás megőrzi a növény szaponintartalmát. Az állatokra legveszélyesebbek a triterpénszapogenin-tartalmú szaponinok (pl. lucernaszaponin). A letális dózisa kevesebb, mint 100 mg/ttkg.
A szaponinok a bélcsatornából lassan felszívódva hemolizálják a vörösvértesteket. A sertésállományban a takarmányban felhasznált 10-20% lucernalevél-zöldliszt kiváltja a magzat hemolitikus sárgaságát.
A lucernaszaponinok a kérődzők előgyomor- és a házinyúl vakbélfelfúvódását idézik elő. A felfúvódás mechanizmusában szerepet játszanak a szaponinok jellegzetes hatásai: a kapillárisokat tágítják, ezzel a kapillárisokból fokozódik a kiáramlás, meggátolják a simaizom összehúzódását és ezzel a böfögést, baktericid hatásukkal csökkentik a baktériumszintézist, és megnövelik a keletkezett gázbuborékok felületi nyomását (habos erjedés).
Címkékállatok álom betegség etetés istállók juh lovak marha tenyészet
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hogyan válasszunk háziállatot?
Nagyon fontos, hogy ha háziállatot szeretnénk tartani, jól gondoljuk meg, és csak olyat válasszunk, amelyik …