Ezt az ételt kimondottan ünnepi fogásként, ínyenceknek tálalhatjuk fel.
Nagyon sokan nem szeretik a padlizsánt, pedig nagyon egészséges. A bárányhús kevés zsírtartalma miatt ,könnyen emészthető,
nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot,mivel a birka nem eszik tápszereket,csak füvet. A bárány húsa különlengessen finom.
A görögéknél azonban mindennapos étel. A mediterrán konyhában nélkülözhetetlen, szinte minden nagyobb ünnepen elkészítik,
ezt a különleges finomságot.
Elkészítési idő: 90 perc + érlelés
Hozzávalók
- 60 dkg darált bárányhúsos
- 1 kg padlizsán
- 50 dkg paradicsommal
- 4 evőkanál olaj
- 2,5 dl tej
- 3 tojás
- 10 dkg reszelt gouda sajt
- 2 vöröshagyma
- 5 evőkanál vermut
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 kiskanál cukor
- 1 kiskanál oregánó
- 5 evőkanál morzsa
- őrölt bors
- őrölt fehér bors
- só
Elkészítése
A padlizsánt karikákra vágjuk, megsózzuk, és egy órán át pihentetjük.
Kinyomkodjuk, és hideg vízzel átmossuk. A vöröshagymát felaprítjuk, összekeverjük a darált hússal és hozzáöntjük a vermutot.
Megsózzuk, cukorral, őrölt borssal, oregánóval ízpetitjük, majd elkeverjük a zsemlemorzsával.
A paradicsomot felkarikázzuk. Egy tepsit kiolajozunk, belefektetjük a padlizsánszeleteket, a darált hús tölteléket, arra paradicsomkarikákat fektetünk, és megszórjuk reszelt sajttal.
A rétegeket addig halmozzuk, amíg az alapanyagok elfogynak.
A vajat felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, felengedjük tejjel, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a felvert tojásokat, és mártás sűrűségűre forraljuk. A rakott-as tetejére öntjük, megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben,180 fokon,60 perc alatt készre sütjük.
Kockára vágva tálaljuk.