Mit értünk alatta?
A candida a bőrt, a szájat és a vaginát fertőzi meg. Az élesztő szindróma a test egyéb részét támadja meg, cisztás gyulladással, pörsenésekkel, általános kedvetlenséggel, izomgyengeséggel és hosszú, rohamszerű kimerültséggel jár.
A természetes élesztőgombák túlszaporodásából ered a baj. Antibiotikumok vagy szteroidok szedése hosszú időn át, szegényes étrend, állandó stressz, környezetszennyezés, öregedés, rák, AIDS vagy tuberkulózis – mind oka lehet a candidának és az élesztő szindrómának.
Étrendi tényezők
A cél az élesztőgombák növekedésének visszafogása, és az immunrendszer erősítése, melynek meg kellett volna védenie a szervezetet az élesztő szindrómától, ha a kezdet kezdetén jó állapotban lett volna. Az élesztőt tartalmazó termékek kizárása az étrendből. Ez a legalapvetőbb feltétel. Kizárandók a gombák, a kenyér, a cukor, a méz, a camembert sajtok, az alkohol, az ecet és ecetes ételek, általában minden erjesztett élelmiszer.
Teljes értékű étrend. A gyógyulás kulcsa a kiegyensúlyozott, teljes értékű diéta. Ez a következőket tartalmazza: hal, belsőségek, tojás, szárnyasok és vegetáriánus ételek a fehérjeszükséglet fedezésére, friss zöldségek a rostok, a vitaminok és az ásványi anyagok fogyasztása érdekében. (A gyümölcsöket, cukortartalmuk miatt, legalább az első hat héten kerülni kell). Gabonafélék, magvak, hüvelyesek és csonthéjasok egyrészt az élelmi rostok, másrész a komplex szénhidrátok biztosítása érdekében. A vaj és a magas zsírtartalmú tejtermékek helyett pedig növényi és magolajok.
Az élesztő szindrómát enyhítő táplálékkiegészítők. A magas koncentrációjú B-vitaminkomplex egyrészt segít oldani a stresszt, másrészt segít a lehető legtöbb energiát kinyerni a szénhidrátot tartalmazó ételekből. A biofiavonidokkal együtt szedett C-vitamin gyorsítja a gyógyulási folyamatot, erősíti az immunrendszert és megvív a stresszel. Úgy vélik, a biotin közvetlen hatást gyakorol a candida-fertőzés növekedésére, és leküzdi a krónikus fáradtságot. A cink fokozza a szellemi éberséget, és egyben hatékony antioxidáns. A fokhagymát elterjedten ajánlják candida ellen, mivel úgy tűnik, megtisztítja szervezetet az élesztő által termelt méreganyagoktól. Elpusztítja magát az élesztőgombát is, és serkenti az immunrendszert. Hasznos még a Lactobacillus acidophillus nevű jótékony bélbaktérium, mely normális esetben korlátozza a candida növekedését, elég kár, hogy az antibiotikumok elpusztítják.
Címkékásványi sók betegségek candida egészség életmód gyümölcs közérzet tápanyagok vitaminok
Ezt mindenképpen olvasd el!
Vénás betegség
Eleinte esztétikai jellegű gondokat jelent, de megfelelő kezelés nélkül komoly, az életminőséget is befolyásoló betegséggé …