Kezdőlap / Tag Archives: vizsgálat (page 3)

Tag Archives: vizsgálat

A kutya szíve

Nemcsak embereknél, hanem kutyáknál is igaz, hogy pszichikai tényezők is befolyásolhatják a szív működését: öröm vagy félelem hatására jelentősen megnövekedhet a szívverések száma. A szív működését az akarattól függetlenül működő vegetatív idegrendszer szabályozza, melynek központja az agyban található. A szív által egy perc alatt továbbított vér mennyisége, a perctérfogat, a …

Érdekel a cikk folytatása? »

A kutya szívének működése

A szív működését két ingerületképző központ irányítja. A szív szünet nélküli munkáját az izomsejtek optimális tápanyagellátása teszi lehetővé. A szívizmot a koszorúerek látják el vérrel, közvetlen kapcsolatot létesítve a jobb és a bal szívfél között. A szív saját vérellátásának jelentőségére világít rá az a tény is, hogy a szíven áthaladó …

Érdekel a cikk folytatása? »

A kutya szívének felépítése

A tápanyagok és a különböző anyagcseretermékek csak az állandóan áramlásban lévő vér útján juthatnak el a szövetekhez, illetve a kiválasztó szervekhez. A vér mozgását az egyes érszakaszok közti nyomáskülönbség teszi lehetővé, mint minden más folyadék, így a vér is a nagyobb nyomású hely felől áramlik a kisebb nyomású hely felé. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Bakteriológiai vizsgálati módszerek

A bakteriológiai vizsgálati eljárások négy csoportba oszthatók: morfológiai, biológiai, biokémiai és szerológiai eljárásokra. A morfológiai (alaki) vizsgálatok a baktériumok nagyságáról, alakjáról, szerkezetéről tájékoztatnak. A vizsgálat eszköze a mikroszkóp, amely a szabad szemmel nem látható mikrobákat megfelelően nagyítja. Többféle mikroszkóp van, közülük bakteriológiai vizsgálatra leggyakrabban a fénymikroszkópot használják, amelynek nagyítása 1000-1400-szoros. …

Érdekel a cikk folytatása? »

A fertőző betegségek laboratóriumi diagnosztikája

Vizsgálati anyagok vétele és laboratóriumba küldése. A mikrobiológiai vizsgálatok eredményességének egyik alapfeltétele a szakszerű mintavétel és a vizsgálati anyagok idejekorán való eljuttatása a laboratóriumba. A vizsgálati anyagokat steril, a váladékjellegének megfelelő üveg vagy műanyag tartályba veszik és azt úgy küldik a laboratóriumba, hogy a váladék ezekből szállítás közben a környezetbe …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az élelmiszer allergia beazonosítása

Becslések szerint tíz ember közül három szenved élelmiszer allergiában. Néha meglehetősen nehéz igazolni, hogy a tüneteket valóban bizonyos élelmiszerek okozzák. Ha a tünetek közvetlenül élelmiszer elfogyasztását követően jelentkeznek, akkor viszonylag könnyű a bűnöst azonosítani. Más esetekben azonban, amikor az étel elfogyasztása és a tünetek jelentkezése között hosszabb idő telik el, …

Érdekel a cikk folytatása? »
Az oldalon történő látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába.   További információk
Rendben