Ez a könnyű és egyszerűen elkészíthető gyümölcssaláta nemcsak a gyerekeket csábíthatja uzsonnára, hanem könnyű és dekoratív desszertként szolgálhat akár egy ünnepi ebéd befejezéséül is. Kétféleképpen készíthető el: natúr yoghurt felhasználásával az alakjukat féltőknek vagy kalóriadúsabban, a jellegzetes olasz „mascarpone” vagy tejszín(hab) felhasználásával.
A japán naspolya Japánban és Kínában honos gyümölcsfa. Termése mézillatú, tojás alakú, narancssárga színű. Vékony, könnyen leváló héja alatt a magas pektin tartalmú gyümölcshús nagyon ízletes, lédús. Nyersen, vagy cukorral párolva fogyasztható. Ez a kiváló egzotikum helyettesíthető a mi ízlelő világunkhoz közelebb álló őszibarackkal is.
Hozzávalók 2 személyre:
- 4db japán naspolya vagy helyette őszibarack
- 4 cseresznye
- 150 gramm mascarpone (esetleg tejszínhab) vagy natúr youghurt
- 2 kanál méz
- menta
- mákszemek
- olvasztott csokoládé díszítésként
- Elkészítési idő: 15 perc
Édes vörös bor ajánlott mellé
Elkészítése:
Vágjuk fel a japán naspolyát/őszibarackot szabályos szeletekre. Hogy a gyümölcs meg ne barnuljon, helyezzük a szeleteket citromos vízbe.
Keverjük össze a mézet a mascarpone-vel, vagy a sűrű natúr yoghurttal.
Tegyünk a tányérra 1 kanál mézzel összekevert mascarpone-t, és szórjuk meg mákszemekkel. Tegyünk köré japán naspolya/őszibarack szeleteket, formáljunk belőle egy virágot. A szeletek közé cseppentsünk néhány csepp olvasztott csokoládét, tegyünk köré mentalevelet, majd a mentalevélre helyezzünk félbevágott cseresznyét.
Desszertünket jó hidegen tálaljuk!