Pikáns pulykasaláta
A salátához: 25 dkg pulykamellet sós vízben megpárolunk.2 burgonyát és 1 db zellert megtisztítunk és hosszúkás szeletekre vágjuk, majd megfőzzük. 1 meghámozott almát, 2 db csemege uborkát és a megfőtt pulykamellet csíkokra vágunk.
Elkészítjük a saláta öntetet: 3 evőkanál majonézt, sóval, törött borssal, porcukorral, 1 evőkanál mustárral, finomra vágott petrezselyemmel és tárkonnyal ízesítve elkeverünk. Meghígítjuk 2 evőkanál borecettel és ebbe az öntetbe keverjük bele a saláta hozzávalóit. Díszítéshez salátaleveleket és paradicsomszeleteket használjunk.
Dinnyés sonkasaláta
1 sárgadinnyét kettévágunk, a magját kikanalazzuk, a húsából karalábévájóval kis golyókat formálunk. 25 dkg sárgabarackot megmossunk, kimagozzuk és cikkekre vágjuk. 10 dkg gépsonkát cikkekre vágunk és a dinnyével meg a barackkal tálba rendezzük. Leöntjük a következő saláta öntettel: Összekeverünk 3 evőkanál citromlevet, 2 evőkanál olajjal, teszünk bele egy kevés cukrot és durván őrölt borsot is. Ráöntjük a salátára és néhány órára hűtőbe tesszük.
Olasz saláta
Felszeletelünk 50 dkg paradicsomot, megsózzuk és elrendezzük egy tálon. Ráhelyezünk egy doboz szardíniát és 2 db apró kockára vágott zöldpaprikát, majd megszórjuk apróra vágott bazsalikommal.3 tojás keményre főzzünk, mikor megfőtt leszedjük a héját és felkarikázzuk. A felkarikázott tojásokkal körbe rakjuk a tálat és olíva bogyóval díszítjük.
Hortobágyi saláta
20 dkg sárgarépát és 10 dkg fehérrépát megtisztítunk, apróra vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor kihűlt belekeverünk 1 pohár kefirt, az apró kockára vágott almát, 2 db szintén kockára vágott kovászos uborkát, és 10 dkg kockára vágott főtt sovány sertéshúst. Sóval, mustárral, citromlével és szerecsendióval ízesítjük. Néhány óráig hagyjuk állni, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor reszelt szerecsendióval megszórjuk.