Ez a recept egy nagyon finom, ünnepi alkalmakra készített süteményt tartalmaz. Az elkészítése hosszadalmas, így csak akkor álljunk hozzá, ha elegendő időnk, és energiánk van. Az eredmény viszont nem hoz csalódást.
A tészta hozzávalói:
-4 evőkanál méz
-2 egész tojás
-10 dkg kristálycukor
-5 dkg margarin
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-kb. 30 dkg liszt
A fent említett hozzávalókat a liszt és szódabikarbóna kivételével egy tűzálló tálba, vagy lábosba tesszük, és gőz fölött kikeverjük. Elég addig kevergetni, amíg egyneművé válnak az összetevők, és félretesszük hülni. Ezután belekeverjük a szódabikarbónás lisztet, majd jól összegyúrjuk. Három egyforma részre osszuk az átgyúrt tésztánkat. Fogunk egy sütőlapot, vagy akár egy tepsi hátulját, amely kb. 30×20 cm, és vékonyan megkenjük margarinnal. Ha a megfordított tepsit használjuk a tésztát egyből azon nyújthatjuk ki. Ez azért előnyös, mert nagyon vékonyra kell nyújtani, akkor se ijedjünk meg, ha elszakad, egyszerűen foltozzuk be. A 180-190 C fokos előremelegített sütőben pár perc alatt aranybarnára sül. Ugyanezt meg kell ismételni a másik két tésztadarabbal. Ha megsült a 3 lapunk, a nehezén túl vagyunk. Jöhet a krém elkészítése.
A krém hozzávalói:
-5 ek. liszt
-5 dl tej
-25 dkg margarin
-20 dkg porcukor
-2 cs. vaníliáscukor
-2-3 ek. kakaópor
A lisztet a tejjel csomómentesen elkeverjük, majd sűrű állagúra főzzük. Ha levettük a tűzről, adjuk hozzá a porcukrot, majd hagyjuk kihűlni. Ezután dolgozzuk el benne a kikevert margarint, és osszuk a krémet 2 részre. Az egyikbe a kakaót tesszük, a másikat vaníliával ízesítjük. Hozzá is foghatunk a lapok megkenéséhez, az egyikre a vaníliás, másikra a kakaós krém kerül. A legtetejére főzünk mázat.
A máz hozzávalói:
-4 ek. cukor
-4 ek. kakaó
-4 ek. víz
-3-4 dkg margarin
A cukrot, kakaót vízzel elkeverjük, majd addig főzzük, amíg sűrüsödni kezd. Levéve a tűzhelyről, beletesszük a margarint, elkeverjük, majd azonnal rátesszük a sütink tetejére. Vizes késsel egyenletesen kenjük rá a mázat. A tálalással várjunk néhány órát, hogy a lapok kissé megpuhuljanak a krém hatására.
Ez a recept egy nagyon finom, ünnepi alkalmakra készített süteményt tartalmaz. Az elkészítése hosszadalmas, így csak akkor álljunk hozzá, ha elegendő időnk, és energiánk van. Az eredmény viszont nem hoz csalódást.