A szívinfarktus okozói, vagyis a rizikófaktorok
A szívinfarktust, sok tényező idézheti elő. Mint a legtöbb betegségnél, a legegyszerűbb megelőzési mód, a helyes táplálkozás, és az egészséges életmód.A legveszélyesebb rizikófaktorok közé tartozik a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint,a mozgásszegény életmód,az elhízás, a cukorbetegség, az alkohol,és végül, ha már történt szívinfarktus a családban.A dohányzás károsítja az artériák belső falát, így a koleszterin könnyebben rakódik le az érfalon.A magas vérnyomás károsítja az artériákat, így felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát.A koleszterin egy lapos, merev szerkezetű molekula, a sejthártya egy fontos alkotórésze.viszont abban az esetben, ha rendszertelenül kerül a szervezetbe, lerakódik az artériák falában,és az érelmeszesedés egyik okozója lesz. A lerakódások folyamatosan szűkítik az ér falát.Azok akik nem mozognak eleget, könnyebben elhíznak, növelve az infarktus esélyét.A magas vércukorszint szintén károsítja az ér falait.Az alkohol mérsékelt fogyasztása, jó hatást gyakorolva növeli a HDL- szintet, ezáltal csökkentve az esélyt az infarktus kialakulására.Viszont, ha túlzottan sokat iszunkvérnyomásunk rendezetlenné , ingadozóvá válik, ezzel még inkább megnövelve a szívinfarktus esélyét.HA szülőnknek, testvéreinknek, vagy nagyszülőnknek volt már szívinfarktusa a családból, akkor az genetikai hajlamot sejtet maga mögött, így még nagyobb a kockázata a baj bekövetkeztének.Emellett ,a magas vérnyomás is lehet örökletes betegség.Végezetül, mint minden más betegségnél, a legfontosabb ,hogy nem fogyasszunk semmilyen káros dolgot, és sportoljunk rendszeresen.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!