
A kémiai tényezők között a legkülönbözőbb mérgező anyagokat kell megemlíteni, amelyek fizikai vagy kémiai úton kapcsolódnak a sejtekhez, majd károsítják azokat. Előfordulhat az önmérgezés, az autointoxikáció jelensége is, amikor egy bizonyos anyag szervezetbeli bomlása megakad, és a köztes vegyi termék felhalmozódása vezet mérgezéshez. A vegyi okok között említhetők meg a mérgező gőzök, gázok, füstök, különböző maradékok (peszticid, gyógyszer), toxinok, természetes mérgek (alkaloidák), ásványi anyagok, fehérjék, vitaminok túladagolása, máskor ez utóbbiak hiánya eredményezi az ún. hiánybetegségek előfordulását.A gyakorlatban előfordul olyan eset is, amikor a közvetlen kóroki tényező (A-vitamin-hiány) hajlamosít arra, hogy pl. a szemen, a könnytermelés megakadályozása miatt a szaru- és kötőhártya kiszárad, baktériumok közreműködésére pedig kötőhártya-gyulladás alakul ki.A külső kóroktani tényezőket Szovátay (1978) a következő három tartományban csoportosította: az élő környezet fenntartása, az állattartási és a takarmányozási környezet. A továbbiakban ezek részletes kifejtését adjuk meg.A gazdasági állatok számára optimális tartási környezet kialakításában fontos szerepettölt be az ember, a házi- és vadon élő állatok, valamint a különböző mikroorganizmusok. Emellett a takarmányként vagy takarmány-alapanyagként felhasznált növények is befolyásolják az állatok egészséges környezetének fenntartását. Természetesen döntő tényező maga az ember, hiszen a környezet kialakításában tudatosan vesz részt, a tervezési, végrehajtási és ellenőrzési feladatokat ő hajtja végre.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!