Egészséges étkezés és a kalcium

A kalcium kulcsfontosságú ahhoz, hogy testünk erős és egészséges maradjon. Alapvető építőanyaga többek között az egészséges csontozatnak mind a nőknél, mind a férfiaknál.Nekünk is és szervezetünknek is hasznára válik, ha minél több kalciumban gazdag ételt fogyasztunk, és korlátozzuk azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, amelyek kalciumot vonnak el a szervezetünkből. Ha nem fogyasztjuk elegendő mennyiségben, az sajnos azt eredményezi, hogy a szervezet ezt a fontos ásványi anyagot a csontokból vonja el más célra (többek közt szükség van hozzá a szívritmus szabályozásához, az idegrendszer egészséges működéséhez is). Ahhoz, hogy a kalcium megtehesse a magáét, elegendő magnéziumra, D- és K-vitaminra is szükségünk van.A javasolt kalciummennyiség 1000 mg naponta, 50 év felettiek számára pedig 1200 mg. Ha étkezésünk nem biztosítja a kellő mennyiségű D- és K-vitamint, akkor étendkiegészítítő formájában érdemes magunkhoz venni.Lássuk, mi minden számít jó kalciumforrásnak.A tejtermékek olyan formában tartalmaznak nagy mennyiségű kalciumot, amely könnyen emészthető és könnyen felszívódik (ha tejérzékenység nem áll fenn). Főbb forrásai a tej, a sajt, a joghurt.A zöldségek, különösképpen pedig a leveles, zöld színű zöldségek nagyon jó kalciumforrások. Próbáljuk ki a mustár zöldjét, a kelkáposztát, a római salátát, a fejes sajátát, a száras zellert, az édesköményt, a brokkolit, a cukkinit, a zöldbabot, a kelbimbót, a káposztát.A különböző babfélék is igen gazdagok kalciumban, ilyenek a fekete bab, a fekete szemű bab, a vesebab, a fehér bab.

Kapcsolódó fórumok:

  • bab puhítása

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!