Grillszezon idején

A grillezés nemcsak kiváló társas szórakozás, hanem lehetőséget arra is, hogy az ételeket kevés szíradóékkal készítsük el. Az intenzív, sugárzó hő hatására az étel pórusai igen hamar elzáródnak. A természetes ízanyagok így megmaradnak, a grillezett étel csodálatos puha és szaftos.Grillezni majdnem mindent lehet.. .A Legegyszerűbb sütni való kolbásztól kezdve, húson, halon, szárnyason át egészen a zöldségekig, a gyümölcsökig. Elektromos grillsütőeben pirítóst vagy akár felfújtat is készíthetünk. A hús puhább lesz, ha sütés előtt olajos-citromos pácba tesszük.A kisméretű halak (makréla, pisztráng, süllő) különösen alkalmas grillezésre. A halakat mindkét oldalukon kb-4-7 percig süssük, fóliában készítve kb.2 perccel többre van szükség.Ínyenceknek azonban a húson és halon kívül a gomba, a zöldség és a gyümölcs különleges kulináris élményeket ígér. Kevés vajjal megkenve, pikánsan fűszerezve így lesz a grillvacsorából vidám kalóriaszegény „ társasjáték”

íme néhány recept.

Szalonnába burkolt fürjek nyárson sütve.Hozzávalók.12 db pecsenyefürj1 evőkanál majoránna1 evőkanál őrölt borsikafű1 teáskanál őrölt kakukkfű12 szelet császárszalonnasóElkészítése.A fürjek nyakát és nyakbőrét levágjuk. Mosás, leszárítás után a szárnyakat feszesre visszahajtjuk és a húsbőrt átlyukasztjuk úgy, hogy ott a combvégeket átlósan átdughatjuk. A hasüreget sóval és majoránnával hintjük be, míg kívülről sóval, kakukkfűvel és borsikafűvel fűszerezzük. Minden fürjet hosszú szalonnaszelettel körbetekerjük és fogvájóval rögzítjük. A fürjeket hármasával nyársra húzzuk és parázs felett, gyakori forgatás közben megsütjük.Friss salátával tálaljuk.

Pisztráng nyárson sütve

Hozzávalók4 pisztráng (kb. 1 kg)20 dkg füstölt szalonnaszele1 evőkanál pirospaprika1 mokkáskanál őrölt borsikafűsó

ElkészítéseA halakat kibelezzük, gondosan megmossuk és leszárítjuk. A nyársat a halak száján keresztül, 2-3-szor kígyóvonal szerűen átszúrva a gerincszálkán, annyira toljuk fel, hogy a nyárs a farok végén kicsit kilátszón. A nyársra húzott h alakot kívül-belül sóval és borsos paprikakeverékkel beszórjuk. Parázs fölött, forgatva sütjük.A szalonnát külön nyársra húzzuk,sakktáblaszerűen bevagdossuk. Sütés közben a kiolvadó zsírt a halakra csöpögtetjük.

Ínyenceknek jó étvágyat kívánunk

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!