
Lestyánpálinka vagy likőr készítése
A lestyán már régóta ismerik az emberek. Az ókorban és a középkorban kedvelt fűszernövény volt. Régen a falusi kertekben is kedvelt növény volt, ma már inkább csak „Vegeta” formájában kerül az asztalunkra. Illata a zellerre emlékeztet, levelei a petrezselyemhez hasonlítanak. Felhasználáskor a levelét ugyanúgy vágjuk össze, mint a petrezselyemét, de csak közvetlenül fogyasztás előtt tegyük a tálba vagy a tányérba.
Lestyánpálinka vagy likőr készítése.2 dkg lestyánmagot kávéőrlőben durvára darálunk. Egy jól záródó üveget készítünk elő, ebbe szórjuk bele a lestyánmagot (a magokat gézbe is kötözve is beletehetjük az üvegbe) és ráöntünk 2 dl alkoholt. Az alkohol lehet gyógyszertárba vásárolt tiszta szesz vagy egy nem erős aromájú pálinka is. A lestyánmagot az alkoholba 2-3 hétig áztatjuk. Az így elkészült lestyánaromával ízesíthetünk pálinkákat. Ki-ki ízlése szerinti erősségű semleges aromájú pálinkát ízesíthet vele.Aki a likőrt részesíti előnybe a pálinkával szemben a következő képen járjon el: A cukrot kevés vízzel főzzük sziruppá, addig kell főzni, amíg teljesen habtalan, átlátszó mézszerű nem lesz. Az így elkészített szirupot hűtsük le, és ízlés szerint keverjünk bele alkoholt, pálinkát és lestyánaromát.
A lestyánpálinkából nagyon finom étvágygerjesztő aperitifet készíthetünk. Kell hozzá fél dl lestyánpálinka aroma vagy ennek megfelelő kész lestyánpálinka amit egy citrom levével elkeverünk, adunk még hozzá 1 dl fehér bort és máris tálalhatjuk. Tálaláskor talpas kehelybe vagy csőpohárba töltjük, és jégkockákkal dúsítjuk. A pohár szélét citromkarikával díszíthetjük amin egy friss lestyánlevelet szúrunk át.
Kapcsolódó fórumok:
- yhs-per_003
- penta kristály
- olvasónapló készítése
- madárcsapda házilag
- sütőtök cefre készítése
- melasz készítése otthon
- olvasónapló készítés
- márton napi lampion sablon
- dunc kötés
- grincsfa készítése házilag
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!