Kezdőlap / Számítástechnika / Hardver / A CD és a DVD működése

A CD és a DVD működése

Napjaink legelterjedtebb adathordozói a CD (Compact Disc) és a DVD (Digital Video Disc). Mivel a technika fejlődött így a kamerákban is a VHS kazettákat leváltották a CD-k és a DVD-k. A CD-t eredetileg 1982 ben kezdték el gyártan a Philips cég jóvoltából. A VHS-el ellentétesen a CD és DVD lemezek nem analóg, hanem digitális eszközök, amelyekre nem mágnesesen kerül fel az anyag, hanem írással, égetéssel.
Mint ahogy a videó kazettán sem marad meg örökre az anyag így a lemezeken sem tart sokáig egy felírt anyag. Hozzávetőlegesen 10 évig bírja egy lemez az adatokat tárolni, míg a kazettáknál színinformáció zavarodással és szalaggyűrődéssel „jelzi” az öregedést a lemezeknek a szélei besárgulnak és bomlani kezdenek, vagy egyszerűen nem olvassa be az olvasó őket. Nem kizárt az, sem ha olvasás közben elreped, felrobban a lemez. Ilyenkor az olvasóban is komoly károk keletkezhetnek a szétrepülő darabkák miatt.
A lemezekre lézeresen kerül a felírás, így a lemez PIT-ekből és LAND-okból áll.
A PIT-ben van az adat, ami legalább 0,5 um (mikrométer) két PIT közepe közötti hely pedig 1,6 um. Az írható lemezeknél a PIT szerves anyagból áll, ami a fényt visszaveri, de hő hatására zavarossá válik.
A lemeznél a lézer 780nm-es, azaz infravörös színű. Újraírható CD-nél a szerves anyag helyett kétállapotú kristályos, csillogó anyagot használnak. Ez az amorf melyen körülbelül 600 °C-os égetés szükséges. Kristályosodás kb 300°C-on.
Később a videózás ennél az eszköznél is igényelte a nagyobb tárhelyet. Ezért a Thomson illetve a Sony is előállt egy új ötlettel. Ez volt a HD CD (High Destiny Compact Disc) és az SD CD (Super Denisrty Compact Disc). Mivel egyik ötlet sem bizonyult megfelelőnek ezért alkották közösen meg a DVD-t. Ennél a lemeznél már kisebb a PIT méret – Kettő pit közepe közötti távolság 0,74 um – és kisebb lett a menetemelkedés is. A lézer lambda hullámhosszát is csökkentették így 635 és 650 nm között vörös lézernél maradtak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi is az a Tablet?

A tablet, avagy a táblagép röviden összefoglalva egy egyetlen érintőképernyőből álló laptop, amit az okostelefonokhoz …

Leave a Reply