A fogyókúra alatt is naponta háromszor-hatszor, egyenletesen elosztva együnk. Vannak ettől eltérő vélemények és tapasztalatok is. Az 1995-ös Koppenhágai Európai Elhízás Kongresszuson tunéziai kutatók hívták fel a figyelmet a következőkre. Egy felmérés során meglepődve tapasztalták azt, hogy a vizsgált lakosság a Ramadán-böjt időszaka alatt nem fogyott, hanem átlagosan 2-3 kilogrammot hízott, pedig a Ramadán idején egész nap böjtölnek az emberek, csak este-éjjel étkezhetnek. A kutatók bizonyították, hogy a zsírok oxidációja az éjszakai periódusban lényegesen csökken a kövérek között, a soványakhoz viszonyítva. A csökkent zsíroxidáció kevesebb energia-felhasználást jelent, több zsír marad a zsírszövetben, a testsúly ez által növekszik. Kísérletet végeztek 82 elhízott tunéziai nővel úgy, hogy egy „fordított” Ramadán étrendet alkalmaztak, este-éjszaka kellett böjtölni, méghozzá egy meghosszabbított időszakban 17 órától reggel 6-ig, míg nappal reggel 6-tól délután 5-ig szabad étrenden voltak. A 30 hónapos kísérlet első hat hónapjában a kövérek (BMI 27-40) testsúlya szignifikánsan, a kezdeti súly 15 százalékával csökkent, és ez a súly fennmaradt a következő 24 hónapon át is, annak ellenére, hogy az étkezést mennyiségileg nem, csak időben korlátozták. A nagyon érdekes vizsgálat még további megerősítésre szorul, de mindenesetre egybecseng azzal a jól ismert bölcsességgel, hogy reggelizzél, mint egy király… és vacsorázzál úgy, mint egy koldus, vagy másképp: a reggeli a legjobb barátod, az ebéd a jó szomszédod, a vacsora pedig a legrosszabb ellenséged.
Címkékböjt egészség fogyni fogyokura taplalkozas
Ezt mindenképpen olvasd el!
Amerikai diétázás
Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …