Az immunrendszert segítő tápanyagok
A-vitamin és béta-karotin
– Az egészséges növekedésért és a csecsemőmirigy (thymus) aktivitásának fenntartásáért, vagyis az erős immunrendszerért felelősek.
– Hatékony vírusölők – fontosak a különösen nagy kockázatnak kitett területek, például a belek és a légzőszervek, erős védelméhez.
C-vitamin
– Vírusölő.
– Fokozza az E-prostgalandin nevű mellékvesehormon, valamint a T-limfociták termelését.
– Fokozza az interferontermelést.
– Számos bakteriális eredetű mérget (toxint) semlegesít. – Növeli az antibiotikumok hatásfokát.
E-vitamin
– Szükséges az egészséges antitestképződéshez. – Semlegesíti a szabad gyököket.
– Más tápanyagokkal együttműködve növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.
– Véd a szennyezett levegő hatásaitól.
Vas
– Alapvető szerepe van az antitest-termelésben.
– Nélkülözhetetlen a fehérvérsejtek kialakulásában résztvevő myeloperoxid nevű enzim termeléséhez. (A myeloperoxid enzimre az idegen szervezetek megtámadásához van szüksége a fehérvérsejteknek, mind a neutrofileknek, mind a polimorfoknak).
Szelén
– Kiváló antioxidáns – az E-vitaminnal működik együtt.
– Védelmet nyújt rákkeltő anyagokkal szemben. – Szerepe van az antitest-termelésben.
– Szelén nélkül a fehérvérsejtek képtelenek felismerni a betolakodókat.
Cink
– Szükséges a rákos sejteket elpusztító enzimek képződéséhez.
– A T-sejtek éréséért felelős hormon, a thymulin, nem képződik cink jelenléte nélkül.
Az immunrendszerre károsan ható anyagok
Fluor
– Lelassítja az immunrendszert.
– Csökkenti a fehérvérsejtek képességét az idegen sejtek elpusztítására.
Higany
– Káros hatással van a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességére.
– Káros hatással van a szervezet idegen anyagokat megkülönböztető képességére.
– Hatására az antitestek a szervezet saját sejtjeit (fehérvérsejtjeit) pusztítják el.
– Káros hatással van az agyra és az idegrendszerre.
Kadmium
– Gátolja egyes antitesteket tartalmazó enzimek működését.
Alumínium
– Megzavarja a kalcium (mész) beépülését, gyengíti a csontokat és az immunrendszert.
– Károsan befolyásolja a hemoglobin-termelést.