Béta-karotin

A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, vagyis elő vitaminja. A béta-karotinból alakul ki az A-vitamin, amelyet a máj állít elő. Éppen annyit állít elő belőle, amely a szervezetnek éppen szükséges, így nem is lehet túladagolni, ellenben az A-vitaminnal, amely viszont zsírban oldódó vitamin. Ezért az A-vitamin adagolása nagy körültekintést igényel és csak orvosi rendelvényre kiadható, szintetikus formában. A béta-karotin megtalálható szinte az összes zöld növényben (például a salátában, spenótban), valamint a sárgadinnyében, a sárgarépában, a sárgabarackban, a sütőtökben, kelkáposztában is. Ezen kívül a tej, a tojás és a máj is jelentős mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint. Szembetegségek esetén kiemelten fontos az alkalmazása, ugyanis jótékony hatása van például a szemszárazság enyhítésében és a farkasvakság megelőzésében. Ezen kívül rendkívül jelentős immunerősítő hatással bír, így véd a fertőzésektől és a betegségektől. Óvja a nyálkahártyát, agarat és a légcső nyálkahártyáját, véd az érelmeszesedéstől és a szívbetegségek ellen is védhetjük segítségével a szervezetünket. Szedése cinkkel együtt javasolt, hogy immunrendszerünket maximálisan erősíthesse. E-vitamin szedése mellett általában magasabb dózisú béta-karotin bevitelre van szükség. Terhesség és szoptatás alatt nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a béta-karotin pótlására. Jó, ha tudjuk, hogy nagy mennyiségű béta-karotin szedése esetén enyhén „besárgulhatunk”, ám ettől nem kell megijednünk. Például, ha egy kisbaba sok sütőtököt eszik, akkor enyhén sárgás színű lesz a bőre, ami néhány napon belül eltűnik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. …

Leave a Reply