Etetést követően mintegy 30 ml hasnyál termelődik a hasnyálmirigyben. Szénhidrát-, fehérje- és zsírbontó enzimeket tartalmaz. A szénhidrátokat az amiláz, a fehérjéket a tripszin, a zsírokat pedig a lipáz nevű enzim bontja. A májsejtek által termelt és az epehólyagban összegyűlő epe (naponta kb. 200 ml) epefestékből, epesavakból és nyálkából áll. Az …
Érdekel a cikk folytatása? »Epekő
Az elhízás mindenképpen hozzájárul az epekő kialakulásához, habár biztos védelmet az ideális, vagy annál kisebb testsúly sem jelent. Nőknél nagyjából kétszer olyan gyakori az epekövesség, mint a férfiaknál. A negyven év feletti nők 10 %-ának van epeköve. Az epehólyagban, és az epevezetékben kemény koleszterin- és kalciumrögökből, valamint epefestőanyagokból olykor „kövek” …
Érdekel a cikk folytatása? »Epebetegek étrendje
Heveny epehólyag-gyulladás (akut kolecisztitisz) étrendje Görcsös fájdalom esetén a szénhidrát gazdag étrend folyékony pépes változatát adjuk. Cukrozott tea, szűrt gyümölcslevek-, gyümölcs- és főzelékpürék képezik a gyógyélelmezés alapját. Ha a panaszok enyhülnek, az állapotnak megfelelően az általános alapelvek szerint bővíthetjük a diétát. Krónikus epehólyag-gyulladás (krónikus kolecisztitisz) étrendje A diéta alapelve a …
Érdekel a cikk folytatása? »