Epekő

Az elhízás mindenképpen hozzájárul az epekő kialakulásához, habár biztos védelmet az ideális, vagy annál kisebb testsúly sem jelent. Nőknél nagyjából kétszer olyan gyakori az epekövesség, mint a férfiaknál. A negyven év feletti nők 10 %-ának van epeköve.
Az epehólyagban, és az epevezetékben kemény koleszterin- és kalciumrögökből, valamint epefestőanyagokból olykor „kövek” képződnek. A kristályok újabb és újabb rétegekben rárakódhatnak a nyálkahártyára. Amíg az epekő nem okoz fájdalmat, gyakran fel sem fedezik. A tünetek a hasüreg felső részének enyhe érzékenységétől a hányással járó, heves görcsökig terjedhetnek. Görcsök esetén legtöbbször műtéttel kell eltávolítani a köveket, sokszor az egész epehólyaggal együtt. Ha azonban a tünetek az első roham után csillapodnak, zsírszegény, rostanyagokban gazdag táplálkozással megakadályozható a kövek növekedése, szaporodása. Persze a táplálkozás hatására a már meglévő kő nem lesz kisebb, de a kisebb darabok esetleg eltávozhatnak.
Az epekőbeteg fogyasszon minél több keményítőtartalmú élelmiszert (például kenyeret, rizst), valamit rostban gazdag nyers gyümölcsöt, zöldséget. A rohamok elkerülése érdekében tartózkodjék a zsíros ételektől és sose éhezzen ki. Minél kevesebb finomított táplálékot és vörös húst egyen.
Egy több mint hétszáz nő körében végzett felmérés kimutatta, hogy a húsevők kétszer olyan hajlamosak az epekőre, mint a vegetáriánusok – valószínűleg azért, mert sok zsírt, és kevés keményítőt fogyasztanak.
Az epekő kialakulásához hozzájárul a vér és az epe magas koleszterinszintje. Fogyasszunk sok oldható rostanyagot, mert ezek csökkentik a vér koleszterinszintjét. E rostok jó forrása a zabkorpa és minden hüvelyes. Kiderült, hogy az articsókában található cynarin is jótékonyan hat az epekőre. Kimutatták, hogy a kávéfogyasztók körében kisebb a valószínűsége az epekő kialakulásának

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply