Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Segítség, mindenem viszket!

Segítség, mindenem viszket!

Nincs könnyű helyzetben az, aki ki akarja deríteni és főleg meg akarja szüntetni az egyik leggyakoribb és legkevésbé meg fogható bőrtünetet: a viszketést.
A viszketés hátterében számos bőrgyógyászati megbetegedés állhat, olyanok, amelyek jól látható kiütésekkel, bőrelváltozásokkal járnak. Ezeknek számos oka lehet, egyebek között különböző rovarcsípések, de bizony még manapság is gyakori a rühesség, amelyet sokszor összekevernek az allergia okozta kiütésekkel.
A különböző allergénekre, elsősorban ételekre allergiás reakció alakulhat ki, legtöbbször csalánkiütés formájában, de ekcéma is felléphet. Bár utóbbinak is számos oka van, csecsemő- és kisdedkorban az ekcéma igen gyakran tejallergiára vezethető vissza. Nem árt azonban tudni, hogy az egyes allergiás reakciók nem mindig okoznak látványos kiütéseket, és sokszor csak gondos szakorvosi vizsgálattal deríthető fény a bőrviszketést fenntartó okra.
A bőr kiszáradása is test szerte viszketést okozhat, de ugyanezt idézi elő a túlzott napozás következtében kialakult enyhe leégés és a következményes hámlás. Tengeri fürdőzés utána fürdőruhával fedett területeken jelennek meg viszkető kiütések, elsősorban a koncentrált só maró hatása miatt. Ez a viszketésfajta megelőzhető a fürdőzés utáni lapos zuhanyozással és gyakori fürdőruhaváltással.
Egyes májbetegségek is okozhatnak viszketést, elsősorban akkor, ha az epe kiválasztása és elfolyása nem megfelelő. Ilyenkor a viszketésért a vérben felhalmozódott epesavak a felelősek.
Bőrbetegségek esetén speciális krémeket, rovarcsípésekre helyileg alkalmazható kenőcsöket, géleket adnak. Súlyosabb esetben allergia ellen ható tabletták is szóba jönnek, e hevesebb allergiás reakciók okozta viszketés pedig indokolttá teheti a szteroidok alkalmazását is.
Májbetegség esetén jó hatású lehet az epefolyást segítő szerek adása.
Azzal is számolni kell, hogy a viszketést okozta vakaródzás következtében hámsérülések alakulhatnak ki, amelyek baktériumokkal könnyen felülfertőződnek. Ilyenkor lokális kezelésre, néha antibiotikumokra is szükség lehet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az AIDS terjedése

A nemi érintkezés során férfiről nőre, nőről férfire, ill. homoszexuálisok közötti kapcsolat esetén férfiről férfira, …

Leave a Reply