Stonehenge rejtélye

Az angol szigetország egyik legkülönlegesebb, legrejtélyesebb építménye az 5000 éves Stonehenge. A kőből, fából és emberi kéz által alkotott helyről a tudósok ma sem tudják pontosan, milyen célt szolgálhatott, s csupán az biztos, hogy három szakaszban készült el.
A dél-angliai Amesbury városától körülbelül 3 kilométerre található építményt Krisztus előtt 2900-ben kezdték el megalkotni, s már akkoriban is ilyen alakja volt. A külső, 115 méter átmérőjű, földből összehordott kört egy árok, majd egy belső kör egészítette ki, s az utóbbi szélére 56 facölöpöt raktak. A helynek egyetlen bejárata volt az északkeleti oldalon, ami elé egy hatalmas követ állítottak.
A Krisztus előtt 2400 körüli második szakaszban a cölöpök középre kerültek, időszámításunk előtt 1600-ra pedig megérkeztek ide a sokak által jól ismert walesi kék kövek és homokkövek. Ezek némelyike a 20 tonnát is meghaladja, s bár tutajon viszonylag könnyedén a mostani helyükre szállíthatták őket, az még ma is talány, hogyan helyezhették a hatalmas köveket egymásra.
Stonehenge az idők során természetesen megmozgatta az emberek fantáziáját. Sokan római templomnak vagy más, idegen nép által emelt kultikus helynek tartják, míg mások szerint ez egy óriási csillagászati naptár, amelyen a Nap, a Hold és a többi bolygó mozgását lehet figyelemmel kísérni. Megint mások szerint a kelta főpapok, a druidák emelték ezt a furcsa építményt, amíg a legendák Artúr király és varázslója, Merlin alkotásának tartják a temetkezőhelyként is szolgáló Stonehenge-t.
Az angliai Salisbury-fennsíkon elhelyezkedő különleges építményt John Aubrey fedezte fel. A körülötte elhelyezkedő sírokban talált holttestek vizsgálata során kiderült, hogy az elhunytak mind valamilyen betegségben szenvedtek. Ebből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hely talán valamiféle kultikus zarándokhelyként is szolgált, ahová a betegek a gyógyulás reményével érkeztek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Karcag

Karcag város Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. A Nagykunság központja, ezért sokan a „Nagykunság fővárosa”-ként emlegetik. A …

Leave a Reply