Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / A versailles-i kastély

A versailles-i kastély

Párizstól alig néhány kilométerre XIII. Lajos francia király 1623-ban egy kis vadászkastélyt építtetett, aztán valószínűleg annyira megszerette a helyet, hogy a kőből és téglából épült kastélyt folyamatosan bővíttette, szépíttette. Utóda, XIV. Lajos már az udvar központjává tette 1682-ben. A barokk stílusú kastély már az ő uralkodása alatt bővült mai méretére. Több, mint 2000 ablakával, közel 70 lépcsősorával és királyoknak járó pompájával ma is lenyűgöző látványt nyújt.
A park tervezője André Le Notre királyi főkertész volt, aki bámulatos munkát végzett. Az utak, a fák, a bokrok, a virágágyak geometrikus formákat alkotnak, s közéjük harmonikusan illeszkednek a szobrok, az 1400 szökőkút és a kör vagy félkör alakú medencék.
A palota belseje is káprázatos. Legismertebb, központi része a Tükörterem, amely 73 méter hosszú, 10 méter széles és belmagassága pedig 12 méter. A helyiség 17 ablaka a kertre néz, pazar kilátást biztosítva. A falakat óriási tükrök borítják, s ezek teszik még csillogóbbá a gazdagon díszített termet.
A mennyezetfreskók XIV. Lajost ábrázolják, hol római császárként, hol pedig győztes hadvezérnek mutatva be a Napkirályt.
A kastély külön operaházzal büszkélkedik, a 700 néző befogadására képes teremben a zöld, a rózsaszín, a kék és az arany színek uralkodnak.
1710-ben készült el a Szent Lajosnak ajánlott, fényűző kastélykápolna, amelynek felső szintje a királyi lakosztályokkal közvetlen összeköttetésben van.
A palotakomplexum fontos része a Trianon néven ismert hely, amely eredetileg egy kis falu volt, melyet XIV. Lajos megvásárolt, majd leromboltatott, hogy a kastélyt újabb épületekkel bővíthesse.
Az építkezések hihetetlen összegeket emésztettek fel, a csillagászati összegek ilyen célú kiadása ellen a kincstárnokok többször nem tetszésüket nyilvánították ki a királynak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alaszkai túra

Alaszka legnagyobb városa Anchorage amely az állam közlekedési és pénzügyi központja. A város hegyláncok között, …

Hozzászólás