Kezdőlap / Állatok / Kutya / A kutya bőrbetegségei

A kutya bőrbetegségei

Semmilyen más szerv kóros elváltozásai nem olyan szembetűnőek, mint a bőrbetegségek tünetei. A bőr kóros elváltozásai egyértelműen jelzik, hogy a szervezet működését valamilyen belső vagy külső tényező károsítja. A külső hatások lehetnek: bőrélősködők, gombák, égés vagy vegyi anyagok. Bőrelváltozásokat okozó belső hatások a következők: örökletes, illetve fajtától vagy kortól függő betegségek, anyagcsere- és hormonzavarok, továbbá különböző szervek, pl. a gyomor-bél csatorna megbetegedései. A fenti tényezők okozta kóros elváltozások a következők is lehetnek: a szőr elveszíti természetes fényét, összecsomósodik, filcesedik, megszürkül; a szőrszálak letöredeznek vagy fokozott szőrhullás figyelhető meg. Vizsgáljuk meg kutyánk bőrét, nincsenek-e rajta megvastagodások, kinövések, megváltozott színű területek, duzzanatok, gyulladásos foltok. A fokozott faggyú- és nedvességkiváltás, erős korpázás szintén rendellenes. Ellenőrizzük a bőr szagát, vizsgáljuk meg vannak-e rajta vagy a szőrszálak között élősködők, szenved-e a kutya viszketegségtől. Daganatok, szemölcsök, csomók, hólyagok, pörkök is lehetnek a bőrfelületen, és a különböző sérülések sem kerülhetik el figyelmünket. A bőrbetegségek kezelésekor figyelemmel kell lennünk néhány alapvető szabályra. Minden terápia előfeltétele a pontos diagnózis. A bőrelváltozások megítélésénél számos kiegészítő vizsgálat segíti a diagnózist: mikroszkópos vizsgálat, biopsziával (apró bőrdarab kimetszése) vett bőrminta szövettani vizsgálata, gombák és baktériumok táptalajon történő kitenyésztése stb.
Ha kutyánkon viszketegséget tapasztalunk, igyekezzünk megakadályozni a viszketeg testrész nyalogatását (szájkosár, nyakgallér), így elejét vehetjük, hogy sérüléseket okozzon magának.
Ha ismerjük az elváltozások okát, célzott terápiával látunk hozzá az állat gyógyításához: baktérium-, gomba vagy parazitaellenes szerekkel, a belső szervi betegségek gyógyításával, a hormonháztartás szabályozásával, táplálékváltással, továbbá viszketéscsökkentő és nyugtató hatású gyógyszerekkel.
Külsőleg használhatunk kenőcsöket, pasztákat, olajokat, sprayt, védőkrémeket, száraz vagy nedves borogatást, fertőtlenítőszereket, porokat és fürdető szereket.
Belsőleg célzottan, az adott szervi betegségre ható szerekkel és bőrműködést támogató gyógyszerekkel kezeljük a beteget.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás