Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Mit is takar az allergia szó?

Mit is takar az allergia szó?

A légutainkon vagy a tápcsatornánkon át bejutott egyes növényi vagy állati fehérjék az emberek néhány százalékában (örökletes hajlam miatt is) ellenanyagokat termelnek. Az antigén-antitest találkozását ilyenkor követő immunválaszt, amely gyulladásos tünetekkel jár, nevezzük allergiának. Ilyen allergiafelelős a bőrön jelentkező csalánkiütésekért, ekcémáért, bizonyos bélpanaszokért, az asztmáért, a szénanátháért, és a bőrön vagy a szájüregben néha jelentkező hirtelen vizenyős duzzadásért, az úgynevezett Quincke –ödémáért.
Az allergiás betegségeket, ha sikerül a speciáliskiváltó anyagot, az allergént (antigént) intézetben bőrpróbákkal vagy más speciális teszteljárásokkal azonosítani, az antigén kerülésével vagy az előzőekben leirt deszenzibilizáló eljárással, lehet kivédeni. Ha nem sikerül az antigént azonosítani, az allergiás tünetek gyógyszeres kezelésére kerülhet sor. Ilyen szerek a gyulladáscsökkentő, a hisztamin-ellenes szerek, vagy az asztma esetében a hörgök simaizomgörcsét oldó anyagok.
Az ételeink fogyasztásával is erősíthetjük allergiás tüneteinket (úgynevezett keresztallergiát okozhatnak), például a parlagfűvel harmonizáló a paradicsom és a görögdinnye is, és ennek fogyasztásával a tünetek erősödnek Ételallergia esetén a tüneteket okozó anyag az ételben, italban található, és így a szájban, garatban, gyomor és a bélrendszerben is válthat ki allergiás tüneteket. Ha háziállat szőrére vagyunk allergiásak, őket kerüljük el, és a tünetek csökkennek, illetve elmúlnak. Sokféle allergiás megbetegedés van, de az egyetlen, amit nem tudunk elkerülni, azok a pollenek elleni reakciók. Használhatunk szájmaszkot az utcán, szabad téren, de ez eléggé gátol minket a mindennapi életünkben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás