Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A stressz súlyosbíthatja az allergiát

A stressz súlyosbíthatja az allergiát

A stressz hatására az allergia súlyosbodhat és tovább is tarthat. Amikor túlzott stressz nehezedik ránk, a testünk hisztamint bocsát ki a hormonokkal együtt – a hisztamin nem okoz allergiás reakciót, de a meglévő allergiát súlyosbítja és az időtartamát is elnyújtja. Egy amerikai tanulmány kimutatta ennek helytállóságát.
Az Ohio State University kutatói 28 férfit és nőt vizsgáltak, akiknek szénanáthájuk vagy szezonális allergiájuk volt. Prick-allergiatesztet végeztek náluk különböző allergénekkel (karcolásos bőrteszt, a pozitív reakció duzzanatot eredményezett a bőrön). Az önkénteseket alacsony és magas stresszhatásnak tették ki, lelkiállapotukat kérdőívek segítségével követték.
Amikor kissé szorongtak, a bőrükön található duzzanatok 75%-kal növekedtek, illetve erősen szorongó állapotban a kétszeresükre nőttek. Az a csoport, amelyik jobban szorongott, másnap hajlamos volt négyszer olyan súlyos reakciókat mutatni, mint a másik csoport.
A vizgálat kimutatta, hogy stresszhatás alatt az allergiás reakciók súlyosbodhatnak, tennünk kell tehát azért, hogy csökkentsük ezt a hatást.
Mégis hogyan? Először is fel kell ismernünk, hogy allergiánk érdekében is eredményesen meg kellene küzdenünk a stresszel, s fel kell ismernünk a stressz forrását (munka, párkapcsolat stb). Aludjunk eleget, és adjunk magunknak naponta elég időt a lazításra. A mindennapi meditáció, relaxáció vagy ima, valamint a rendszeres testmozgás is segít csökkenteni a stresszt. Így jóval könnyebben vészelhetjük át az allergiás időszakot, mint ha csak a gyógyszereket szednénk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás