Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Hogyan tegyük otthonunkat allergénmentessé?

Hogyan tegyük otthonunkat allergénmentessé?

Sokan az otthonukban található allergénekre érzékenyek, amelyek tüsszögést, orrdugulást és egyéb reakciókat okozhatnak. Néhány dologra odafigyelve csökkenthetjük ezeket, és jó eseten elkerülhetjük a kellemetlen tüneteket.
A leggyakoribb allergiát kiváltó dolog a penész, a pollenek, az állatszőr, a poratka. Mit tehetünk azért, hogy ezeket a lehető legjobban távol tartsuk?
A szőnyegpadló nagyon sok port, pollent, állatszőrt elnyel, így könnyen kiváltja az allergiás reakciókat . Ha semmiképpen nem kerülhető el a szőnyegpadló, akkor inkább rövid szálút válasszunk, de legjobb megoldás a keményfa, kerámia vagy linóleum padló, mivel sokkal könnyebb tisztán tartani.
A vastag, nehéz függönyök szintén nagyon sok port gyűjtenek össze, ezek helyett érdemesebb könnyen mosható vékony függönyöket. A redőny és a reluxa is igen porossá tud válni, ezeknél a zsalugáter könnyebben tisztán tartható.
A penész könnyen megtelepszik a fürdőszobában, mivel nedvesség szinte állandóan jelen van. Használhatunk páraelszívó berendezést, arra viszont mindig ügyeljünk, hogy a ne szivárogjon vagy csöpögjön sehol a víz.
A poratkák az ágyneműben is jelen vannak. Beszerezhetünk allergén mentes ágyneműt vagy huzatot, de távol tarthatjuk a poratkákat akkor is, ha mind az ágyneműt, mind a huzatot rendszeresen 6o fok feletti hőmérsékleten mossuk.
Porszívózzunk rendszeresen. Ha a porszívóba ún. HEPA-filter szerelünk, az kiszűri a különböző allergéneket.
A könyvek, újságok, játékok is nagyon sok port felfognak. Ha dobozokba tesszük át nagy részüket, azzal a jelen lévő por mennyiségét is nagyban csökkenthetjük.
Az állatszőr is sokaknál okoz allergiát. Jó ötlet kedvencünket távol tartani a hálószobától, illetve a kutyát, macskát ha tudjuk, fürdessük meg időnként.
Szükségünk lehet rovarriasztókra is, a szemetet pedig tartsuk jól zárható tárolóban, hogy ne vonzza a rovarokat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás