Kezdőlap / Állatok / Afrikai elefánt

Afrikai elefánt

Az ormányosok rendjébe, és az elefántfélék családjába tartozik. Az elefántoknak két alfaját ismerjük. Ezek közül az egyik a cikk főszereplője az afrikai elefánt, a másik az indiai. Az afrikai elefánt nagyobb méretű indiai társánál.
Az afrikai elefántok a legnagyobb szárazföldi emlősökként vannak számon tartva. Jellegzetes ismertetőjegyei az ormány, az agyar, a nagy fülek. Az ormányát sokféle feladatra tudja használni, például légzésre, szaglásra, de ivásra éppúgy, mint élelemszerzésre is. Az agyarai a metszőfogainak a meghosszabbodott, élete során folyamatosan növő díszei. Az elefánt agyara értékes portéka, ezért ma már a kihalás fenyegeti ezeket a gyönyörű, hatalmas állatokat. Bár vadászatuk tiltott, az orvvadászok könyörtelenül irtják őket, mely ellen a vadőrök sokszor tehetetlenek.
Élettere Afrika, ahol szinte mindenhol találkozhatunk vele, kivéve a Szahara sivatagos területét. A sivatagban természetesen azért nem, mert ott nem találna elegendő vizet, pedig az afrikai elefánt csakis bőséges vízforrások közelében telepedik meg. A vízben fürdenek is, mely után száraz porral szórják be testüket, ez segít a rovarokat távol tartani.
Szociális viselkedésű állat, nagy csordákban élnek, kivéve az elefánt bikákat, melyek egyedül élnek. Csak akkor mennek egy-egy csorda közelébe, mikor a párzási időszak során teheneket keresnek. Az elefántok 14-15 éves korukban párzanak először és a tehenek 22 hónap után hozzák világra egy borjújukat. A borjak 110 kilósan, 85 centiméter magasan születnek meg.
Morgó hangokkal kommunikálnak, a veszélyre a morgás megszűnésével reagálnak, illetve figyelmeztetik társaikat.
Az afrikai elefánt növényevő állat. Füvet, gyümölcsöt, a fák lombjait eszik. Étvágyuk hatalmas, napi 225 kg növényt fogyasztanak és több száz liter vizet isznak meg.
Körülbelül 70 éves korukig élnek, mikor kihullnak a fogai, így nem bírja megőrölni a táplálékát.
Méretei kifejezésére a legjobb szó a hatalmas. Akár 8 méter hosszú, a bikák 6, a tehenek 4 tonnásra is megnőhetnek. Az elefánt bele akár 40 méteres is lehet. A legnagyobb agyar amit eddig találtak 3, 1 méteres volt és 105 kg-ot nyomott.
Magyarországon egyedül Nyíregyházán láthatunk afrikai elefántot.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Afrikai elefánt

Az afrikai elefánt a legnagyobb ma élő emlős. Két alfaja ismert: a szavannákon élő (Loxodonta …

Hozzászólás