Kezdőlap / Állatok / Koalamackó, aki nem is medve

Koalamackó, aki nem is medve

A koala (Phascolartos Cinereus) bár a medvére emlékeztet, mégsem medve, hanem erszényes állat. A legközelebbi rokona a vombat.
A koala eredeti élőhelye Ausztria, csak itt találhatók meg a természetben. Az eukaliptusz erdők irtása miatt számuk nagyon lecsökkent, veszélyeztetett faj.
Jellemzői:
A koala súlya 5 és 14 kg között mozog, magassága 60-80 cm. Növényevő, de az étrendje majdnem csupán eukaliptuszlevélből áll. Az emésztése lassú, és ezért maga az állat is lassan mozog. Akár napi 19-20 órát is alszanak, a fennmaradó időben pedig evéssel és élelemgyűjtéssel töltik idejüket. A koalák társaságban élnek, ezen belül nagyon territoriálisak, otthoni területükbe akár több fa is beletartozhat. A nőstények élhetnek egymás mellet azonban a hímek nem tűrik el egymást, különösen párzási időszakban. A nőstények évente egy utódot hoznak a világra, a vemhesség körülbelül egy hónapig tart. A koala akár mint a kenguru, az erszényében hordja kicsinyeit. A kicsi hat hónapos koráig marad az anyja erszényében. Az újszülött koala a születésekor csupán körülbelül két centiméteres. Vak és csupasz, és nincs füle. Ezek az következő hat hónapban fejlődnek ki , és addig tartózkodnak az anyjuk erszényben és csupán anyatejjel táplálkoznak. Hat hónapos koruk után után elhagyják az erszényt, de anyjuk mellett maradnak, főleg a hátukon csüngve, egészen egyéves korukig.
A koala megjelöli területét. Az anya és kicsinye morajló, kattogó hangokkal kommunikálnak, ugyanakkor minden koala mackó ezt a hangot használja. Van egy magas fekvésű sikolyszerű hang, melyet veszély esetén használnak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás