Kezdőlap / Terhesség / Váratlan helyzetek a terhesség során

Váratlan helyzetek a terhesség során

Mindenki gondtalan, egészséges terhességről álmodozik, ám ha ez nem így alakul, sokszor hónapokig együtt kell élnünk többé-kevésbé súlyos panaszokkal, betegségekkel. A túlzott aggodalmaskodás, az örökös orvoshoz járás ott is problémákat okoz, ahol egyébként nem lennének. Testünk és lelkünk szoros egységet alkot, így ami a fejünkben zajlik, nyomot hagy az összes életműködésünkben. Sok dolog befolyásolhatja és nehezítheti, hogy a kismama természetes folyamatként tekintsen a babavárásra: régebbi élményei, a szüléshez, várandóssághoz kapcsolódó félelmei, partnerkapcsolatának válsága, a nehéz teherbeesés, vagy a korábbi vetélések miatti aggodalmak.
De az is tény, hogy a genetikai örökségünkön nem tudunk változtatni, és a várandósság alatt fellépő számos szövődmény hátterében nemzedékről-nemzedékre öröklődő betegségek vagy alkati adottságok állhatnak. Ebben az esetben az időben érkező szakszerű segítség az anya és a magzata egészségét is megóvhatja.
Váratlan helyzetek jöhetnek a terhesség legelejétől fogva és fontos, hogy minden esetben szakember segítségét kérje a kismama, hogy biztosan ne legyenek súlyos szövődmények vagy hogy ne értékeljen túl egy-egy kellemetlen tünetet.
Például az egészségesen fejlődő magzat mellett is előfordulhat kisebb vérezgetés, melynek hátterében többféle ok is állhat. Bármilyen mértékű vérzés esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni, mert csak a szakember tudja megállapítani a vérzés okát és a veszélyeit.
Ám a gyomorégés, bár roppant kellemetlen és megkeserítheti a terhesség mindennapjait, nem súlyos betegség. Az orvos kellő tájékoztatással és gyakorlatias tanácsokkal segíthet a kismama megnyugtatásában.
Ezért fontos, hogy minden váratlan tünet, kellemetlenség esetén a védőnőhöz vagy az orvoshoz forduljon a kismama, megelőzve a további aggodalmakat és szövődményeket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

4 hozzászólás

  1. Hjajj, mennyire ismerős dolgok ezek :) Pedig “komoly” problémám nem is volt a terhességem során, de az apró dolgok is olyan frusztrálóak tudnak lenni ilyenkor.

  2. :) Ugye? és mennyire táplálják is bennünk a sok vizsgálattal, hogy mindenért aggódjunk…:)

  3. Nagyon tetszik a cikk, minden lényeges benne van. Olyan, amit kirakhatnék akár én is a rendelőbe rövid tájékoztatónak. :-)

  4. Milena, ez nagyon jólesett, köszönöm!!:) Vedd és vidd!:)) örülök, ha segíthetek!

Hozzászólás