Kezdőlap / Terhesség / Havi vérzés

Havi vérzés

A havi vérzés (menstruáció) élettani folyamat, amely normál körülmények között 26-35 naponként jelentkezik, a pubertáskortól (10-15 év) a változókorig (klimaxig) a nőknél. A menstruációs ciklus hosszának a két egymást követő vérzés közötti időt tekintjük. A ciklus kezdete a havivérzés első napja.
A ciklus részletesen:

3.-7. nap: Menstruáció vagy vérzés időszaka
A menstruáció első napja a ciklus kezdete. Normálisan 3 – 7 napig tart. Ebben a pár napban leválik a méhnyálkahártya felső rétege, és vérrel keveredve távozik a hüvelyen keresztül. Kb 30-50 ml vért veszítünk egy havi vérzés alkalmával . A menstruáció alatt összehúzódik a méh izomzata, hogy támogassa a nyálkahártya leválását. Ez néha fájdalommal jár, amit menstruációs görcsnek nevezünk. Vannak nők, akik könnyebben viselik ezt az időszakot, de olyanok is akiknek megkeseríti az életét. A menstruáció végén újra elkezdődik a felépítő folyamat, amely végül is a vérzés végéhez vezet.

5.-14. nap: Proliferációs- vagy felépítési szakasz
Kb. az 5. – 14. nap között zajlik a proliferációs vagy felépítési szakasz, amelyben a méhnyálkahártya megújul. Ez ösztrogének hatására történik, amelyeket a petesejt termel a petefészekben. . A nyálkamirigyek újra elkezdenek növekedni,a nyálkahártya felépül. A 14. napon elér az ösztrogén koncentrációja egy bizonyos szintet a vérben, amely a hipofízist luteinizáló hormon (LH) termelésére serkenti. Ez a hormon váltja ki a tüszőrepedést és indítja a ciklus következő szakaszát.

15.-28. nap: Szekréciós- vagy sárgatest szakasz (luteális)
A szekréciós szakaszban, amely a tüszőrepedés után kezdődik, a sárgatest progeszteront termel. Ez a hormon készteti a méhnyálkahártya mirigyeit több szekrétum képzésére. Ezen kívül a mirigyek tovább növekednek, a nyálkahártya átépül. A nyálkahártyába megvastagodik, felkészül egy esetleges terhesség esetén az embrió beágyazódására.
A szekréciós vagy sárgatest szakasz a 15. napon kezdődik és röviddel a következő menstruáció előtt végződik.

Isémiás- vagy oxigénhiányos szakasz
Amennyiben nem lép fel terhesség, a sárgatest visszafejlődik és nem termel több progeszteront . A megcsappanó progeszterontermelés miatt elkezdődik a méhnyálkahártya visszafejlődése: a nyálkahártya zsugorodik, vérerei összenyomódnak, s a vérrel teli öblök (szinuszoidok) fala megreped. Az emiatt létrejövő vérömleny felemeli a nyálkahártya fedőhámját, s enzimek hatására megindul a menstruációs váladékkal kiürülő szövetek felbomlása. Ezzel új havivérzési ciklus kezdődik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fiú vagy lány?

A gyerekvállalás az egyik legcsodálatosabb élmény egy pár, de az egyes ember életében is. A …

Hozzászólás