Kezdőlap / Terhesség / Ébredési hőmérséklet

Ébredési hőmérséklet

A legtöbb nő akkor találkozik legelőször ezzel a két szóval ebben a formában, amikor menstruációs zavarok vagy meddőség miatt felkeresi a nőgyógyászát. Az orvosok döntő többsége mai napig ezt a módszert alkalmazza a hormonális és peteérési zavarok kiderítésére, de családtervezés esetén is a segítségünkre lehet a termékeny napok meghatározásában. 3 hónapig ajánlott feljegyezni a mért értékeket, vagy grafikonon jelölni, esetleg a napjainkban már megszokott módon: online naptárban vezetni. (kinyomtatható, és így a rendelésre is magunkkal tudjuk vinni)

Van pár fontos alapszabály a hőmérőzés során, amit fontos betartani:
– mindig reggel mérünk, ébredés után , még az ágyban! (nem ül fel, nem megy ki l WC-re!)
-mindig ugyanott mérünk, legyen az hüvely, végbél, vagy szájban nyelv alatt! (hónaljban tilos!)
-minimum 5 óra alvás után
-minimum 5 percig digitális hőmérővel is (nem csipogásig!)
-próbáljunk mindig ugyanabban az időben mérni, 15 perc pluszban és mínuszban megengedett még az időeltérésben, de nagyobb időeltolás esetén már nem biztos, hogy valós értéket látunk, ha a görbét nézzük.

Hőmérséklet alakulása a ciklusban:
Egy átlagos diagram 36.1 és 36.5 Celsius fok között mozog az ovuláció (peteérés) előtt és 36.5 és 37.3 Celsius fok között az ovuláció utáni szakaszban.
Ideális esetben egy nő hőmérséklete a folliculáris (ovuláció előtti) szakaszban nem ugrál 0.2-0.3 Celsius foknál jobban, és a luteális (ovuláció utáni)szakaszban pedig végig magasabb tartományban marad.(Itt persze lehet kisebb esés-emelkedés,a tüszőrepedés után 2 nappal és a luteális szakasz közepén, de a lényeg, hogy az átlaghőmérséklet felett maradjon végig a peteérést követően)
Az ovuláció jele, ha legalább 3 napon keresztül minimum 0.2 celsiusfok hőemelkedést tapasztalunk.
A ciklus legtermékenyebb napja az, amelyben a hőmérséklet még egyszer leesik közvetlenül a luteális fázis előtt.
A legtöbb ciklusban leesik a hőmérséklet a menstruációt megelőző napon vagy a menstruáció napján. Ez azzal áll összefüggésben, hogy a sárgatest abbahagyja a progeszteron termelését, amely a magas hőmérsékletért volt felelős.
Amennyiben a hő nem esik le, és a menstruáció sem jelentkezik, fennállhat terhesség.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fiú vagy lány?

A gyerekvállalás az egyik legcsodálatosabb élmény egy pár, de az egyes ember életében is. A …

Hozzászólás