Kezdőlap / Állatok / Való-e nekem háziállat?

Való-e nekem háziállat?

Valamilyen háziállat tartása csak akkor előnyös számunkra, ha szeretjük az állatokat, és tudjuk, hogy társaságuk mivel jár. Nem várjuk csodát tőlük, vannak akiknek egyszerűen nem való vagy nem praktikus egyes állatok tartása, ezért meg kell fontolnunk, mielőtt új házikedvenc mellett döntünk. 
Tudnunk kell, hogy egy állat pénzbe kerül: ennivalót, játékokat, almot, pórázt, egyéb dolgokat kell vennünk számukra, ha kutyánk velünk utazik, lehet, hogy neki is kell jegyet vennünk. Ha nagyon keveset keresünk, vagy munkanélküliek vagyunk, lehet, hogy nehezen engedhetjük meg midezt magunknak. 
Az állatoknak szükségük van a figyelmünkre és időt kell rájuk fordítanunk. Nem biztos hogy túl hálás dolog munka után hazamenni egy olyan kutyához, aki egész nap egyedül volt a lakásban bezárva. A kutyáknak rendszeres mozgásra van szükségük ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyenek, de a többi állat is igényli, hogy naponta foglalkozzuk velük. Csak rövidebb időre hagyhatjuk őket magukra.
Az állatok kárt is okozhatnak, erre is fel kell készülnünk. A macskák például lehet, hogy a kárpiton vagy a bútorokon koptatják a karmukat, vagy egyes kutyák megrágják a cipőket. Le tudjuk őket szoktatni róla, de tudnunk, kell, hogy ez megszokott viselkedés olyan állatoknál, akiket hosszabb időre egyedül hagynak otthon.
Az állatok felelősséggel járnak. Sok kutya például megharaphat vagy megsérthet embereket, ha a gazdája nem elég körültekintő, sőt a macskák is tudnak karmolni. A tulajdonosnak nevelnie kell a kedvencét, és mindig oda kell figyelnie, hogy ne történjen véletlenül baleset, különösen, ha gyerekek vannak az állatok körül.
A háziállatok járnak bizonyos egészségügyi kockázattal is. Az allergia például ide tartozik: ha tudjuk, hogy valaki a családban allergiás az állatszőrre, alaposan gondoljuk meg, hogy ne válasszunk-e valami olyan állatot, amelyik nem okoz ilyen reakciót. 
A gyerekek, várandós nők és azok, akiknek az immunrendszere gyenge, jobban ki vannak téve annak, hogy esetleg valamilyen fertőzést kaphatnak az állatoktól. Hogy ezt elkerülhessük, mindig alaposan mossunk kezet, ha a kedvencünkkel foglalkoztunk, őt pedig tartsuk tisztán, ne mulasszuk el az oltásokat, ha szükségesek. Az 5 év alatti gyerekeket ne hagyjuk egyedül az állatokkal, és tanítsuk meg nekik, hogy nem szabad őket puszilgatniuk, sem pedig a szájukba venniük a kezüket, csak kézmosás után. A nők lehetőleg ne maguk cseréljék a macskaalmot a várandósság ideje alatt, hogy ezzel elkerüljék a fertőzéseket.
Ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát, mindezt felelősen meggondolva válasszunk házikedvencet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás