AIDS

Fogalmi meghatározása: Az AIDS orvosi mozaikszó – az angol Acquired Immuno-Deficiency Syndrome kifejezés (magyarul: Szerzett Immunhiányos tünetegyüttes) kezdőbetűiből.
A kór lényege, hogy az AIDS kórokozója, az emberi immun-elégtelenséget okozó vírus (HIV vírus) bejutva a szervezetbe fokozatosan lerombolja a sejtes védekező rendszert.
Eme igen lassú folyamat végső stádiuma a mikroorganizmusok ismétlődő támadásainak a károsodó szervezet már képtelen ellenállni, és nem tudja megakadályozni a daganatok kialakulását sem (pl. Kaposi-szarkóma).

A HIV terjedése: Testnedvek és váladékok útján ( például: ondó, hüvelyváladék, vér, vizelet, liqour, könny, stb…).
Fontos tapasztalati tény, hogy a fertőzés terjesztésében csak az ondó, a hüvelyváladék, valamint a vér játszik szerepet.
A HIV három úton terjed: Szexuális kapcsolat révén, fertőzött vérrel, valamint fertőzött anyáról a magzatra.
A szexuális kapcsolat révén közösüléssel terjed ( anális és vaginális szexuális együttlét során egyaránt), amikor is a vírus a fertőzött személy ondójával, vagy hüvelyváladékával jut át a partnert szervezetébe.
A homoszexuális, anális együttlétek során a fertőződés kockázata sokkalta nagyobb, mivel a végbél nyálkahártyája rendkívül sérülékeny.
Elég egy apró, hajszálrepedés, egy kis lob, vagy akár egy bevérző aranyér, és a vírus máris tovább terjedt…
Ezért rendkívül fontos a biztonságos szex!
Noha a monogámia csökkenti a fertőződés veszélyét, a legbiztosabb módszer az, ha monogámok vagyunk, és minden együttlétkor használunk gumi óvszert!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vérszegénység- anaemia

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó …

Hozzászólás