Kezdőlap / Állatok / Hogyan válasszunk háziállatot?

Hogyan válasszunk háziállatot?

Nagyon fontos, hogy ha háziállatot szeretnénk tartani, jól gondoljuk meg, és csak olyat válasszunk, amelyik tartása összeegyeztethető a mi életvitelünkkel, hiszen azt szeretnénk, ha mind mi, mind a kedvencünk jól érezné magát.
Ha szabad időnket legszívesebben otthon töltjük, háziállatnak is olyat válasszunk, amelyik jól érzi magát a lakásban, mint a nyulak vagy egyes macskák, halak vagy hüllők, madarak.
Ha sokat vagyunk szabadban, szeretünk futni vagy sétálni, a kutya megfelelő társ lehet számunkra, ugyanis nagy a mozgásigénye.
Azokban a családokban, ahol kisgyermek vagy idős ember van, meg kell fontolni, mekkora és mennyire energikus állat az ideális. A kiskutyák és kismacskák nagyon aktívak, de rájuk nagyon kell vigyázni. A nagy méretű vagy nagyon izgága kutyákkal szintén legyünk óvatosak, mert könnyen fellökhetik a gyerekeket vagy az időseket, ha nehezen tudnak menni.
Ha vannak már más háziállataink, nem mindegy, hogy békésen együtt tudnak-e élni az az újjal. Ha a régi kedvenc a mi kizárólagos figyelmünket élvezte, lehet, hogy féltékeny lesz, ha mással kell megosztani a szeretetünket, jóllehet sok kutya és macska örül a játszótársnak.
Ha fontos számunkra, hogy mindig rend és tisztaság legyen a házban, nem biztos, hogy egy lakásból ki-be szaladgáló kutya vagy egy hosszú szőrű macska a legjobb választás. Könnyebb tisztán tartani egy olyan állatot, amelyik legalábbis ideje nagy részét a neki szánt helyen tölti, például madarakat, halakat, hörcsögöket vagy hüllőket.
Készüljünk fel rá, hogy egyes állatok rendetlenséget csinálnak, például sok kutya szeret ásni a kertben, vagy beszaladni a virágágyásba.
Nem utolsó sorban tudnunk kell, hogy kedvencünkkel hosszú időre elkötelezzük magunkat – a kutyák, macskák 1o-2o évig is élhetnek, egyes madarak pedig még ennél tovább is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás