Kezdőlap / Tag Archives: erszényes

Tag Archives: erszényes

Ok nélkül irtották ki az erszényes farkasokat?

Az erszényes farkas vagy más néven tasmán tigris kipusztulásában közre játszott az a feltételezés, hogy a juhnyájakat tizedelte. Az faj utolsó évtizedeiben néhány csoport küzdelmet kezdett vívni a kihalásra ítélt faj megmentéséért, de a kormány nem tett semmit 1936 júliusáig. Két hónappal később a legutolsó példány egy tasmániai állatkertben pusztult …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az erszényes farkas kihalása

Hetvenöt évvel ezelőtt pusztult el a legutolsó erszényes farkas – egy kutyaszerű, tigrismintázatú ragadozó – egy tasmániai állatkertben. Ez az állat, mely négymillió évig állt a táplálkozási lánc felső végén Ausztráliában és a környező szigeteken, azért halt ki, mert a juhnyájak megtizedelésével vádolták és jutalmat fizettek kilövésükért. Ma kutatások szerint …

Érdekel a cikk folytatása? »

Koalamackó, aki nem is medve

A koala (Phascolartos Cinereus) bár a medvére emlékeztet, mégsem medve, hanem erszényes állat. A legközelebbi rokona a vombat. A koala eredeti élőhelye Ausztria, csak itt találhatók meg a természetben. Az eukaliptusz erdők irtása miatt számuk nagyon lecsökkent, veszélyeztetett faj. Jellemzői: A koala súlya 5 és 14 kg között mozog, magassága …

Érdekel a cikk folytatása? »

Keresztsávos nyúlkenguru

A rövid arcú kenguruk egyetlen megmaradt képviselője (latin nevén Lagostrophus fasciatus ). Ebbe a csoportba valaha mintegy 12 faj tartozott, közöttük egyes fajok hatalmasra nőttek: akár 2oo kilogrammosra és 3 méter magasra. A mai keresztsávos nyúlkenguru azonban kisebb mint a házi macska. A végveszélyben lévő keresztsávos nyúlkengurut leginkább a rókák …

Érdekel a cikk folytatása? »

Bennett-kúszókenguru

Ausztráliában két fán élő kengurufaj létezik, közülük a Bennett-kúszókenguru az egyik. Bár a Bennett-kúszókenguruk száma növekszik, ám amióta nem vadászható, mégis veszélyben vannak, mivel élőterületük nagyon kicsi: az északkelet-ausztráliai Daintree folyó könyékén kívül sehol máshol nem találhatóak meg. Ezért végzetes lehet a faj számára például egy tűzvész vagy más természeti …

Érdekel a cikk folytatása? »

Vombat

A vombat Ausztráliában és Tasmániában élő erszényes emlős. Növényevő, föld alatti üregeiből éjszaka jön ki, hogy füvet és más növényeket keressen magának. Ásáshoz alkalmas erős mellső lába van, foga folyamatosan nő (mint a rágcsálóknak, ez egy-egy pár vésőszerű metszőfogat jelent). Három alfaja él Ausztráliában, a közönséges vombat, valamint az északi …

Érdekel a cikk folytatása? »

Cukormókus

A cukormókus (Petaurus breviceps) egy kis termetű erszényes emlős, amely Ausztrália, Tazmánia, Új-Guinea erdeiben él, valamint az Indonézia körüli szigeteken. Ugyanabba a rendszertani alosztályba tartozik, mint a kenguru, az oposszum, a wombat vagy a tazmániai ördög. Színe általában szürkés, egy fekete csík fut végig a gerince mentén, farka vége szintén …

Érdekel a cikk folytatása? »