Kezdőlap / Állatok / Vombat

Vombat

A vombat Ausztráliában és Tasmániában élő erszényes emlős.
Növényevő, föld alatti üregeiből éjszaka jön ki, hogy füvet és más növényeket keressen magának. Ásáshoz alkalmas erős mellső lába van, foga folyamatosan nő (mint a rágcsálóknak, ez egy-egy pár vésőszerű metszőfogat jelent).
Három alfaja él Ausztráliában, a közönséges vombat, valamint az északi és a déli szőrösorrú vombat.

Legismertebb a közönséges vombat (Vombatus ursinus). Rokonaitól az különbözteti meg, hogy orra csupasz, füle kisebb és feje kerekebb, szőre pedig hosszabb, mivel Ausztrália hűvösebb területein elterjedt.
Erős, zömök testfelépítésű állat. Ha akadály kerül az útjába, azon átmegy vagy elmozdítja (például a farmerek kerítéseit), innen ered bokorbulldózer gúnynevük. A felnőtt példány 17-4o kg súlyú, hossza 8o-13o cm, a hímek valamivel nagyobbak. Tasmánia és a Flinders-sziget vombatjai valamivel ennél kisebbek.
Mellső lába rövid, erős karmokkal, ami ásáshoz igen alkalmas , farka rövid. Színe a barnától és a szürkétől a feketéig terjed. Elterjedt Délkelet-Ausztrália erdős részein, főleg hegyes, nedves talajú területeken.
Föld alatti járatait szinte mérnöki tudással ássa, amelyek hossza 2 és 2o méter között változik, számos összeköttetéssel és mellékjárattal. Alvásra szánt üregébe több bejárat vezet, és még kisebb vészkijáratot is áshat. Általában egy üregben csak egy vombat él.
A vombat éjszakai állat, de hűvösebb időben látni kora reggel vagy késő délután is. Saját területét megjelöli, az idegen vombatokat prüszköléssel, sivítással riasztja el.

A vombat növényevő, főleg fűfélét eszik, de gyökereket, fakérget, cserjéket és mohát is időnként.
Mint a többi erszényesnek, neki is van erszénye, csak éppen fordított irányban, hogy ásás közben ne menjen bele föld. Egyszerre csak egyet fial, 2o-3o napig vemhes, a fiatal vombat azonban még 6o napig marad az erszényben. 2 évesen válnak ivaréretté. Úgy tartják, hogy a természetben élő vombat átlagos élettartama 5 év.
Mint a többi ausztráliai emlős, védett állat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szürke egérmaki

A szürke egérmaki (Microcebus murinus) az egyik legkisebb főemlős, Madagaszkár szigetén él. Hatalmas szemeiről és …

Leave a Reply