Kezdőlap / Állatok / Az új házikedvenc: Kubai kékrák

Az új házikedvenc: Kubai kékrák

Bizonyára mindenki felfigyelt már az állatkereskedésben 4-5 centiméteres jellegzetes kékes színű kis rákokra. Ezek az úgynevezett Kubai kékrákok vagy latin nevén Procambarus alleni. A kubai kékrák, a világító kékrákok közül az egyik legelterjedtebb fajta. Méretük megközelítőleg 8-10 cm. Egy éves koráig három havonta vedlik, aztán félévente életük végéig, de ez változhat a körülményeknek megfelelően. A levedlett páncélját nem kell eltávolítani az akváriumból, a rák ezt elintézi nekünk, megeszi.

Ezeknek a rákoknak nagy helyigényük van, 20-30 literes akvárium a legmegfelelőbb a számukra. 2-3 rák esetén 2-3-szor nagyobb helyre van szükségük. Egymást nem bántják, de ha halakat akarunk mellette tartani, akkor arról le kell mondanunk, mert csak nagy lakomát csapnának belőle. A vízben kialakíthatunk egy kis száraz részt is, ahová egy kis időre kimászhatnak. A kubai kékrákok eléggé igénytelen állatok, sima csapvízben is eléldegélnek.
De mi ugye nem vagyunk ennyire igénytelenek? Hát persze, hogy nem. Ezért tehetünk be nekik levegőztetőt és vízmelegítőt is. Egy-két növényt is betehetünk mellé, hogy szép legyen az összhang. Lehet mű vagy igazi növény is, de azt tudunk kell, hogy a ráknak „zöldség igénye” is van, ezért előfordulhat, hogy megeszi. A rákok szeretnek bujkálni. Ezért alakítsunk ki neki búvóhelyet, ahol vedleni is tud.

A rákjainknak sokféle táplálékot adagolhatunk. Szárított tubifex és szúnyoglárva legyen az étlapon, ezen felül szívesen fogyasztanak sárgarépát, uborkát, salátát és burgonyát. Ha minden feltétel meg van ahhoz, hogy Kubai kékrákot tartsunk otthon, ne habozzunk leszaladni az első állatkereskedésbe megvenni az új házi kedvencünket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Oroszlán

Az oroszlánok kisebbek valamennyivel, mint a tigrisek, de azért a nagy termetű macskafélék közé tartozik. …

Leave a Reply